Új önkormányzati kedvezményeket vehetnek igénybe a vállalkozások

Adókedvezmények és adó-visszatérítések, hogy jól induljon a 2018-s éved pénz adó számológép spórolás
Vágólapra másolva!
A jelenleg is elérhető kedvezmények mellett adómentességet vagy adókedvezményt állapíthatnának meg a helyi önkormányzatok új rendeletekben a vállalkozó azon beruházásának értéke vagy annak egy része után, melyet a vállalkozó az adóévben helyezett üzembe.
Vágólapra másolva!

Emellett rendelkezhetnek arról is, hogy ha az adómentességként vagy adókedvezményként igénybe vehető beruházás értéke meghaladja az adóévben a településre megállapított adóalap vagy adó összegét, akkor a vállalkozó az igénybe nem vett rész után az adóévet követő adóév(ek)ben vehesse igénybe az adómentességet, adókedvezményt. Mindez a jövő évre tervezett adóváltozásokat összesítő törvénymódosítási csomagból derült ki - írja Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló az Adózóna.hu-n.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényt (Htv.) érintő módosításokat az adótörvénycsomag 121-133. paragrafusai taglalják. A törvénymódosítás szerint

az önkormányzat illetékességi területén üzembe helyezett, a számvitelről szóló törvény szerinti olyan beruházás után nyújthatnak az önkormányzatok adómentességet vagy adókedvezményt, amelyet az érintett vállalkozó vesz első ízben használatba

[Htv. 52. § 54. pont).

A vállalkozóknak érdemes lehet számolni az új helyi adókedvezményekkel Forrás: Shutterstock

Az adómentesség mértékét a településre kimutatott adóalap, az adókedvezmény mértékét a településre kimutatott adó százalékában korlátozhatja az önkormányzat. Az adómentesség, adókedvezmény terjedelmének, mértékének valamennyi vállalkozó számára azonosnak kell lennie. A javaslat annyiban korlátozza az önkormányzat mozgásterét, hogy az adómentességre vagy adókedvezményre vonatkozó rendelkezést három egymást követő naptári éven át nem vonhatja vissza, illetve nem módosíthatja a vállalkozó számára hátrányosan (Htv. 39/C § (4) bekezdés, 7. § új j) pont).

A javaslat szerint – az üzleti célt szolgáló épület, épületrész utáni helyi adómentesség önkormányzat által történő biztosítási lehetőséghez hasonlóan – nem adható helyiadó-mentesség a vállalkozó üzleti célt szolgáló reklámhordozója alapján sem (Htv. 7. § e) pont).

Az Adózóna.hu cikkében további, az adóalapra, az adóelőleg-kiegészítésre, az adóhatóság adatszolgáltatására vonatkozó tervezett módosítások is megismerhetőek.