21 milliárddal támogatja a pályázatokat a Vidékfejlesztési program

Szőlő borászat szőlősor
Vágólapra másolva!
Júniusban újabb 17 pályázati felhívás esetében, 634 kérelem támogatásáról született döntés, több mint 21 milliárd forint értékben a Vidékfejlesztési programban.
Vágólapra másolva!

Az új döntésekkel együtt 1258 milliárd forintra nőtt a program kötelezettségvállalása, ami a teljes keret 97 százaléka - mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az Agrárminisztérium döntött arról, hogy

a fel nem használt forrásokból idén mintegy 50 milliárd forintos kerettel újabb pályázati lehetőséget nyit az élelmiszer-feldolgozás és a borászat támogatására.

Emellett a tárca újabb 15-20 milliárd forint összegű felhívást hirdet az ökológiai gazdálkodást folytatók számára is.

Döntöttek a helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére beérkezett pályázatokról is. A felhívás keretösszege 12,6 milliárd forint, amelyre 783 kérelem érkezett be, közel 20 milliárd forintos igénnyel. Az irányító hatóság eddig 336 kérelmet támogatott, mintegy 7,8 milliárd forint értékben. Ennek köszönhetően

helyi termelői piacok vagy vásárterek kialakítása, illetve közkonyhák fejlesztése valósulhat meg.

Még idén 50 milliárdos keretet írnak ki a borászat és az élelmiszer-feldolgozó szféra pályázataira Forrás: Picasa

A fentiek mellett további 84 pályázó kérelmét támogatták, akik főleg falusi turizmus fejlesztésére több mint 3,3 milliárd forint támogatást fordíthatnak. Az élelmiszeripari beruházásokat újabb 2 milliárd forint szolgálja, az állattartó telepek korszerűsítésére újabb 13 kérelem részesült mintegy 1,7 milliárd forint támogatásban. A kertészeti fejlesztésekre újabb 71 kérelem nyert támogatást, közel egymilliárd forint értékben. A fiatal mezőgazdasági termelők pályázatai közül is újabb 53 nyert mintegy 660 millió forint támogatást.

Jelenleg 27 vidékfejlesztési felhívás nyitott, mintegy 300 milliárd forint keretösszeggel, amelyre az elkövetkezendő időszakban folyamatosan lehet pályázni.