Visszatérünk a vitorláshoz a teherszállításban

NYSG
NEW YORK, NY - FEBRUARY 20: Ice floes are viewed along the Hudson River in Manhattan on a frigidly cold day February 20, 2015 in New York City. New York, and much of the East Coast and Western United States is experiencing unusually cold weather with temperatures in the teens and the wind chill factor making it feel well below zero. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Új reneszánsz következhet az áruszállításban, ahogy egyre több cég csökkentené környezeti lábnyomát, a legmodernebb technológiák mellett újra előtérbe kerülhetnek a régi, évszázadokig használt, de környezetbarát megoldások is.
Vágólapra másolva!

Ahogy mindinkább előtérbe kerül a környezettudatosság a fogyasztóknál, úgy egyre több cég igyekszik környezetbarát megoldásokkal kiváltani az eddigi folyamatait. Ez nem kevésbé igaz a szállítmányozásban is - írja a Piacésprofit.hu.

Persze a technológia is fejlődik, így már épülnek az új generációs elektromos teherszállító óriáshajók, de vannak olyanok is, akik inkább visszafordulnak az előrelépés helyett, és az évszázadokig a környezettel harmóniában lévő módszert alkalmaznák.

Egy fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, amerikai vállalkozásokból álló csoport határozott úgy, hogy ismét a szélre bízná a munka dandárját a Hudson folyón.

Jelenleg még csak terv, de ha sikerül, akkor egy Apollonia nevű, 1946-os kétárbocos hajón (szkúneren) fognak szállítani, no ki sem találnák, hogy mit, természetesen biotermékeket, sót, diót, és sört, bár a tudósítás nem szól arról, hogy a sör is biotermék-e. A hajó 15 megállót követően New Yorkban kötne ki.

A Hudson folyó New York Manhattan negyedénél a 2015 februári nagy hideg idején - mi lett volna itt az Apollonia vitorlással? Forrás: AFP/Spencer Platt

Mindennek persze pénzügyi vonzata is van, így a csoportnak még 50 ezer dollárra (átszámítva mintegy 14 millió forintra) van szüksége az üdvösséghez, amit közösségi finanszírozásból akarnak előteremteni.

Az ötlet arra épül, hogy még megvannak a hagyományos kikötők, amelyek fogadni tudnák a hajót, és még mindig léteznek mellettük a piacterek is. Na és milyen látvány egy működő vitorlás végigvonulása az 1609-ben felfedezett folyón, amelyen a világ egyik leghíresebb függőhídja, a Verrazano-Narrows híd ível át Narrowsnál? (képek és története a Wikipédián, lenyűgöző látvány, érdemes megnézni)

A teljes cikk a Piacésprofit.hu oldalán olvasható el.