Nincs megállás! Tovább szakadhatnak a nyersanyagok

bánya bányászat réz
A Gigantic Komatsu 930 truck arrives at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago, on December 27, 2011. Chilean state mining firm Codelco said on January 2, 2012 it was exercising its option to buy a 49 percent stake in a copper mining venture held by Anglo American in the latest twist of a long legal battle. Less than two weeks after the London-based firm filed a breach of contract suit against Codelco, the Chilean group -- the world's top copper producer -- said it had filed documents with market regulators to exercise the purchase option based on a 1978 contract between the two firms. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
Nem vetítenek előre túl sok jót az elemzések a nyersanyagpiaci árak tekintetében. Az elmúlt időszak összeomlása után is további esések jöhetnek, ha bejönnek a jóslatok. Mindössze két fontos szereplő tudja tartani magát az árral szemben.
Vágólapra másolva!

A májusi csúcshoz képest nagyjából 10 százalékot esett a Bloomberg nyersanyagindexe, ahogy a piacok egyre idegesebbek azzal kapcsolatban, hogy a globális kereskedelmi háború elkaszálja a világgazdasági növekedést. Ez ugyanis visszafoghatja a keresletet szinte minden területen, az alumíniumtól a szójababig. A trendet jól érzékelteti, hogy még a hagyományosan menedékeszközként működő arany árfolyama is gyengült, ahogy az amerikai dollár erősödött, az USA jegybankja pedig folyamatosan kamatot emel.

Mindez azt eredményezte, hogy a Bloomberg nyersanyagmutatója (Bloomberg Commodity Index) mára a „túladott" kategóriájába került. Ha egy eszközosztály eléri ezt a szintet, akkor általában elég olcsóvá válik ahhoz, hogy újra megjelenjenek a vevők, vagyis várható az újabb emelkedési hullám.

A nyersanyagok terepén azonban ez máshogy alakulhat, és sokak szerint még tovább folytatódhat a zuhanás

– mondta a Bloombergnek Gary Christie, az ottawai Trading Research észak-amerikai kutatási vezetője.

A süllyedés akkor kapott igazi lendültet, amikor az index július 11-én lecsúszott az emelkedő trendvonal alá, és ezzel még tovább fűtötte az eladást. A technikai elemzések szerint pedig egyelőre nincs jele a fordulatnak, vagyis a csökkenés még tovább fokozódhat – tette hozzá Christie.

Fokozódó nyomás

Az egyik legfontosabb nyersanyag, amely előrevetítheti a globális növekedés alakulását, a réz. Itt az árfolyam még július elején ért el egy olyan mélységet, amely után az elemzők széles körben azt gondolták, hogy most már jönnie kell a fölpattanásnak. Ez azonban nem következett be, és a fém nagyjából 9 százalékot esett ebben a hónapban.

A fém egyébként szinte folyamatosan esik a június elején elért csúcshoz képest,

amikor sok befektető zárta az emelkedésre felvett pozícióit, és inkább a csökkenésre kezdett fogadni. Ez július első felében már azt eredményezte, hogy a csökkenésre kötött fogadások száma felülmúlta az erődösére felvett pozíciókét, amire 2016 októbere óta nem volt példa.

Még az aranyat is adják a befektetők Forrás: AFP/Ozan Kose

Noha a fentiekből adódhatnak rövid idejű fölpattanások, ahogy a befektetők igyekeznek fedezni a short pozícióikat, azonban az elemzők többsége egyetért abban, hogy a mostani negyedév során továbbra is negatív nyomás alatt lesz a réz árfolyama.

Kivételek és áldozatok

Jelenleg minden fém túladottnak számít, és nem láthatók a talpra állás jelei – foglalta össze a helyzetet Christie. Egyelőre az energiaszektor az egyetlen igazán pozitív szereplő, ahogy az olajárak egyre inkább emelkednek.

A nyersolaj azonban nincs teljesen egyedül. A magas minőségű vasérc ugyanis szintén speciális kilátásokkal rendelkezik, főleg ahogy Kína igyekszik visszaszorítani a károsanyag-kibocsátást és a légszennyezettséget. Ennek eredményeként a vasérc árfolyama akár a tonnánkénti 100 dolláros árfolyamot is elérheti, ha Kína még tovább fokozza az erőfeszítését – mondják a Wood Mackenzie elemzői.

Miután márciusban beszakadt,

a magas minőségű vasérc minden egyes hónapban emelkedni tudott napjainkig, és ezen a héten már a tonnánkénti 91 dollárt is elérte.

Ezzel pedig úgy is pozitív tartományban tudott maradni a fém, hogy egyre inkább fokozódnak a kereskedelmi konfliktusok.

Az olaj mellett a vasérc is kivételnek számít Forrás: AFP/Ariel Marinkovic

Az olaj és a vasérc azonban erős kivételnek számítanak. Már csak azét is, mert például a fémeken kívül az agrárnyersanyagok a leginkább sújtott árupiaci termékek között vannak. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében pedig

akár 51 százalékkal nőhetnek a szójababkészletek a múlt hónapban vártakhoz képest

– derül ki az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium elemzéséből. A szójabab egyébként központi szerepet tölt be a vámháborúban, ahogy Kína visszavágott az amerikai kezdő lépések után. A nyersanyag az elmúlt negyedévben 16 százalékot gyengült, ami a legnagyobb szakadás 2006 óta –az elemzők szerint pedig még további esések jöhetnek.