Folytatódhat a Tesla nagy drámája

Tesla gyár
A view of a fully electric Tesla car on an assembly line at the new Tesla Motors car factory in Tilburg, the Netherlands, during the opening and launch of the new factory, on August 22, 2013. The American electric car manufacturer Tesla Motors, led by American-South African inventor and entrepreneur Elon Musk, will be assembling fully electric cars for the European market in this new factory. AFP PHOTO / ANP / GUUS SCHOONEWILLE ***Netherlands out*** / AFP PHOTO / ANP / Guus Schoonewille
Vágólapra másolva!
Ha lesz a második negyedéves gyorsjelentési szezonnak igazán izgalmas eseménye, akkor az a Tesla gyorsjelentése. A tét ugyanis szokatlanul nagy, miután a vállalat az elmúlt időszakban piaci kereszttűzbe került, Elon Musk pedig saját maga rendítette meg a pozícióját a technológiai szektor csúcsán.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben össztűz alá került a Tesla, miután a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk több meglepő és sokakban felháborodást keltő kijelentést tett. Ennek eredményeként júliusban a cég részvénye több mint 7 százalékot esett.

Ráadásul ma már az is sokakban felmerült, hogy mi van, ha Musk kirohanásai a kritikusok és a média ellen valójában sokkal mélyebb problémákra utalnak a Szilícium-völgyön belül – írja a MarketWatch elemzése. Részvénypiaci szempontból az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy

a Tesla eddig is igencsak megosztó papír volt,

és nem valószínű, hogy ez a vita el fog dőlni, miután a vállalat augusztus 1-jén közzéteszi a negyedéves számait.

Szavak és eredmények

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint Musknak abba kellene hagynia, hogy a Mars meghódításától kezdve számos Teslán kívüli témában markáns véleményt fogalmaz meg. Noha az sem kizárt, hogy a befektetőknek – ha a Tesla sikeres lesz – el kell fogadniuk a cégvezér igen sajátos és gyakran megosztó stílusát.

Ezzel együtt a FactSet elemzői konszenzusa szerint

a Tesla részvényenkénti 2,77 dolláros kiigazított veszteségről jelenthet majd, szemben a tavalyi második negyedéves 1,33 dolláros bukással.

Az Estimize által megkérdezett elemzők konszenzusa 2,68 dolláros egy részvényre eső veszteség.

Bevételi oldalon a FactSet 4,10 milliárdos, míg az Estimize 4,00 milliárd dolláros prognózist mért, ami jelentős emelkedés lenne az egy évvel korábbi 2,79 milliárdhoz képest.

Elon Musk stílusa egyre jobban megosztja a befektetőket is Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Stringer

A Tesla részvényárfolyama júliusban eddig 7,3 százalékos mínuszban van, de a júniusi 20 százalékos izmosodás még mindig szépre festi az elmúlt három hónap összesített képét. Összességében ugyanis a 6 százalékos emelkedés még mindig meghaladja az S&P 500 4,2 százalékos, illetve a Dow Jones Industrial Average 1,8 százalékos pozitív teljesítményét.

A hosszabb távú kép azonban már nem ennyire erős. A Tesla ugyanis idén eddig 2 százalékos pluszban van, míg az S&P 5, a Dow pedig 1,6 százalékos emelkedést hozott össze eddig 2018-ban.

Ha pedig az elmúlt 12 hónap teljesítményét nézzük, akkor a Tesla már csak 2,3 százalékos mínuszt tud felmutatni,

míg az S&P 13 százalékos, a Dow pedig 16 százalékos emelkedést. Ezzel együtt a Tesla árfolyama nagyjából 17 százalékkal marad el a szeptember 18-án beállított 385 dolláros csúcshoz képest.

Kiemelt témák

Mindemellett a befektetők több különböző témára is figyelni fognak, amikor Musk megszólal a negyedéves teljesítménnyel kapcsolatban. Egyrészt kíváncsian várják majd, lesz-e friss bejelentés a Model 3 rendelésekkel kapcsolatban, miután a vállalat ebben a hónapban azt mondta, nagyjából 420 ezer darab megrendelést kaptak.

Másrészt izgalmasak lesznek a Tesla hosszabb távú tervei is.

A vállalat ugyanis ígéretet tett arra, hogy az idei második félévben már profitot fog termelni,

illetve azt közölte, 2019 első negyedévében tőkét kíván bevonni a piacról. Ez utóbbi projekt pedig összefügghet azzal is, hogy a Tesla szélesebb körű tervei között fontos szerepet kaphat az elektromos kamionok, a kompakt SUV járművek, valamint a terepjárók értékesítése, nem is szólva a napenergiával (és ennek tárolásával) kapcsolatos üzletekről.

A Model 3 számaira sokan fognak figyelni Forrás: Tesla

A társaság ebben a hónapban azt közölte, hogy 53 339 darab járművet gyártott le a második negyedévben, és augusztus végéig 6000 ezer darab Model 3 várható. Az eddigiek ismeretében 40 740 darab autót értékesített a Tesla, melyből 18 440 Model 3, 10 930 Model S, 11 370 darab pedig Model X volt.

A nagy kérdés azonban most a Model 3, mivel ennek az eladásai elmaradtak az elemzői várakozásoktól, és részben emiatt fordulhatott elő, hogy

az olyan nagy cégek, mint például a Goldman Sachs ebben a hónapban továbbra is fenntartották a Teslára kiadott eladási minősítést,

és tartósan pesszimisták a cég részvényének jövőjével kapcsolatban.