Megugrott az iparkamara bevétele

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Budapest, 2014. június 5. Az MTVA-MTI Zrt. épületei a Nap-hegy tetején (balra), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara irodaháza (jobbra) a főváros I. kerületében, a Krisztina körút 99-ben, középen a múlt század hatvanas éveiben épült lépcsős elrendezésű lakóépület a Naphegy oldalában. A háttérben a Széchenyi-hegy és az Antenna Hungária Országos Mikrohullámú Központ 192 méter magas adótornya. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Tavaly összesen 362,8 millió forint bevétele volt a kamarai hozzájárulásokból a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának. Az összeg mintegy 10 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, amikor 330,1 millió forintot könyveltek el.
Vágólapra másolva!

Ez a bevétel nem fedi le a vállalkozások által adott évben befizetett hozzájárulás teljes összegét. A területi kamarákhoz befolyó pénzek 10 százaléka illeti meg az MKIK-t. Ebből kiszámolható, hogy tavaly mintegy 3,6 milliárd forintot fizettek be hozzájárulásként a kamaráknak a vállalkozások - írja az Mfor.hu.

A növekedés oka azonban nem a vállalkozások számának gyarapodása, hanem az Alapszabály módosítása, melynek értelmében 2017 május vége óta a területi kamarákhoz beérkezett hozzájárulások után számolják ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához átfolyó részt. Korábban ez az igazoltan a kamarai hozzájárulásként befolyt összegekre volt csak igaz, de

a változtatás óta már minden jóváírást figyelembe vesznek, függetlenül attól, hogy az adott vállalkozás, amely a pénzt befizette, beazonosítható-e.

Csak az számít, hogy a pénz a kamarai hozzájárulás céljára létrehozott számlára érkezzen.

Minden területi kamarai hozzájárulás 10 százaléka az MKIK-hoz kerül, képünkön a budapesti iparkamara székháza Budapesten Forrás: MTI/Jászai Csaba

2014-től számítva 71,6 millió forinttal nőttek az ilyen célú bevételek az MKIK-nál.

Kamarai hozzájárulásként minden gazdálkodó szervezetnek évi 5 ezer forintot kell fizetnie, kivéve az agráripari szervezeteket.

A teljes cikk itt olvasható el.