Nagyon rossz hírek jöttek a Deutsche Bankról

Deutsche Bank
A view of Deutsche Bank in Bydgoszcz, Poland, on April 27, 2016. Deutsche bank has posted surprise pre tax earnings of €579 million for the first quarter of 2016. Experts expected much lower earnings for the troubled bank. Stock value for Deutsche climbed by more than 3 percent on Thursday. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Igen gyenge, éves alapon 14 százalékkal csökkenő nyereséget hozott össze a Deutsche Bank az idei második negyedévben, de ezzel bőven felülmúlta az elemzői várakozásokat, és a saját maga által közzétett prognózisnak is megfelelt. A bank továbbra is elég nehéz helyzetben van, de a mostani eredmény akár biztató is lehet.
Vágólapra másolva!

Noha a Deutsche Bank 401 millió eurós második negyedéves nyeresége éves alapon 14 százalékos csökkenést jelent, ezzel mégis felülmúlta az elemzői várakozásokat, melyek mindössze 321 millió eurós profitról szóltak. Ezzel együtt az eredmény megfelelt annak a nagyjából 400 milliós prognózisnak, melyet a Deutsche saját maga tett közzé a múlt héten – írja a CNBC.

A legfontosabb számokat tekintve,

a Deutsche Bank 711 millió eurós adózás előtti eredményt ért el, ami éves alapon 13 százalékos csökkenésnek számít.

Az említett 401 milliós profit mellett a bank pénzügyi erejét mérő Common Tier Equity 1 (CTE1) ráta 13,7 százalékra emelkedett a megelőző negyedévi 13,4 százalékról.

Pörög az átszervezés

A német nagybank vezérigazgatója, Christian Sewing közleményben jelezte, a második negyedévben a Deutsche jelentősen felgyorsította a bank átalakítását, és bebizonyította, stabil lábakon áll a globális működése. Hozzátette, fontos változtatásokat hajtanak végre a központi üzleteken, és a költséghatékonyság terén is elindultak a megfelelő irányba. Ezzel párhuzamosan pedig a mérleg minősége is igen erős – tette hozzá Sewing.

További leépítések várhatók a Deutsche Banknál Forrás: AFP/Daniel Roland

A legfontosabb változtatás a munkaerő területén érezhető. Az átszervezési tervek következtében a bank második negyedéves belső dolgozói állománya 95 429 fő volt, ami a legalacsonyabb szám 2010 óta.

Mindazonáltal a Deutsche elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy még tovább csökkentse az alkalmazottainak számát

– megfelelve ezzel a tavaly áprilisban fölvázolt terveknek. Ennek eredményeként idén eddig 2100 álláshelyet épített le a bank, a cél pedig az, hogy 2018 végére a teljes állomány lemenjen 93 000 főre.

Változások és eredmények

A Deutsche egyébként a menedzsment oldalán is komoly változtatásokat hajtott végre tavaly április óta. Ennek egyik legfontosabb eleme volt, hogy

Christian Sewing érkezett a vezérigazgatói székbe a privát- és kereskedelmi részlegről.

Amikor ez világossá vált, számos elemző elkezdett aggódni a Deutsche Bank befektetési banki üzletágának jövője miatt.

A fentiek mellett a szerdán közzétett jelentésből kiderül, hogy a Deutsche vállalati és befektetési banki ágazata 3,57 milliárd eurós bevételt ért el, szemben az első negyedéves 3,85 milliárddal. A kötvénykereskedés oldalán a bevételek 1,4 milliárd eurón álltak, ami éves alapon 17 százalékos csökkenésnek számít. A részvények terén a bevétel 6 százalékkal 540 millió euróra süllyedt.