Szolgálati időnek számít-e a diákmunka?

Pokol Flóra diák diákmunkás dolgozik ékszer főiskolás gyűrű hallgató HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI körömlakk MŰSZAKI ESZKÖZ ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY telefon telefonál toll Nyíregyháza, 2013. július 22.
Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logi
Nyíregyháza, 2013. július 22. Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logisztikai feladatokat intéz telefonon a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Hrportál.hu-hoz forduló levélíró azt kérdezte, hogy mivel több évet diákmunkásként dolgozott, több iskolaszövetkezeten keresztül, különböző cégeknél, ez beszámít-e a szolgálati időbe? Ha igen, milyen papírokkal lehet igazolni ezt az időt?
Vágólapra másolva!

Dr. Farkas András nyugdíjszakértő válasza szerint a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § (1) bekezdés b) pontja szerint a Tbj. alapján

nem biztosított az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja,

így az iskolaszövetkezetben diákként végzett munkával nem szerezhető szolgálati idő.

A diákmunka kedvezőbben adózik, cserébe nem szerez vele szolgálati időt a munkavállaló Forrás: MTI/Balázs Attila

Korábban az Üzletrészen is többször írtunk arról, hogy a munkáltatók kedvezőbben foglalkoztathatják a diákmunkásokat, ám ennek a kedvezménynek az az ára, hogy az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatottak nem jutnak szolgálati időhöz ezen foglalkoztatások során.

A teljes cikk itt olvasható el.