A napokban dől el a részvénypiac sorsa

siker öröm cél nyereség profit hangulat befektetés
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac idei sorsa azon múlhat, hogy miként alakulnak az árfolyamok július utolsó napjaiban. A történelmi tapasztalatok legalábbis erre utalnak, szóval érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni a következő néhány kereskedési nap eseményeit.
Vágólapra másolva!

Ha az amerikai részvénypiac április és július között emelkedést mutat, akkor komoly esély van arra, hogy pozitív eredménnyel fejezi be az adott évet. Ez pedig eddig elég jó hír az S&P 500 indexnek – írja a MarketWatch a Bespoke Investment Group elemzőinek véleménye alapján.

Bár még van egy hét a júliusból, de ha nem jön valamilyen nagyobb összeomlás a következő öt kereskedési nap során, akkor

összejöhet a negyedik egymást követő havi emelkedés az S&P 500 részvényindex számára

– hangsúlyozta Paul Hickey, a Bespoke társalapítója kedden.

A mutató áprilisban 0,3 százalékot, májusban 2,2 százalékot, júniusban pedig 0,5 százalékot izmosodott, míg júliusban eddig közel 4 százalékos az emelkedés. Mindennek hátterében elsősorban a folyamatos gazdasági növekedés áll, amit a kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak sem tudnak érdemben beárnyékolni. Ehhez társulnak még az eddig igen erős vállalati eredmények, és a befektetők arra számítanak, hogy több mint 20 százalékos lesz a cégek profitnövekedése.

Erős hónapok

Az erős gazdasági adatok és a kétszámjegyű profitnövekedés pedig arra utal, hogy az S&P 500 index simán összehozhatja júliusban is a havi erősödést, mi több, ez a plusz igen erős lehet az elmúlt hónapok teljesítményeihez viszonyítva.

A történelmi adatokból az látszik, hogy 1928 óta 12 olyan év volt, amikor a részvénypiac emelkedést mutatott április és július között. Ezekben az években pedig minden egyes alkalommal az volt megfigyelhető, hogy a piac pozitív tartományban fejezte be az évet. Az átlagos éves növekedés egyébként 1,8 százalékos volt – derül ki a Bespoke jelentéséből.

Tovább futhat a bika 2018-ban Forrás: 123rf.com

Mindeközben egy másik vélemény arra hívja fel a figyelmet, hogy

a részvénypiac általában követni szokta a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozamának útját.

Ryan Detrick, az LPL Research vezető piaci stratégája hangsúlyozta, két évvel ezelőtt ebben a hónapban a 10 éves kötvény hozama 1,36 százalékos mélységben volt, most pedig megközelíti a 3 százalékot.

Ez tehát szintén annak ágyazna meg, hogy az S&P 500 idén felfelé kúszik majd az év hátralévő részében. Detrick hozzátette, 1996 óta 11 példa volt arra, hogy a 10 éves papír emelkedő trendet mutatott, és ezek mindegyikére igaz, hogy ugyanebben az időszakban az S&P 500 is erősödött.

Rekord és nyereség

Nem elhanyagolható azonban, hogy ha az eddigi mintázat folytatódik, és az S&P 500 valóban izmosodni tud 2018 fennmaradó időszakában, akkor ez az SPDR S&P 500 ETF nevű tőzsdén kereskedett alapot is feltolhatja. Ha pedig ez összejön, akkor új rekord állhat be azzal, hogy minden eddiginél több egymás utáni kereskedési napon múlja felül az ETF a 200 napos mozgóátlagot.

Az eddigi csúcstartó az 1996. július 30-a és 1998. augusztus 26-a közti időszak, amikor 525 napig folyamatosan sikerült a 200 napos mozgóátlag fölött maradni,

összesen 75,6 százalékos teljesítménnyel. A jelenlegi sorozat 2016. június 28-a óta már az 522. napnál tart, összesen 43,3 százalékos hozammal.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: investing.com

Kedden az amerikai részvénypiac általánosan is emelkedést mutatott, köszönhetően az erős vállalati eredményeknek. A legjobban a Dow Jones Industrial Average teljesített 0,79 százalékos erősödéssel, míg az S&P 500 0,5 százalékkal izmosodott. A Nasdaq azonban egészen minimális, 0,01 százalékos mínuszban zárt.