Mi számít kultúrának, mi adható adómentesen?

Vígszínház Eszenyi Enikő ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA igazgató KÉPKIVÁGÁS közművelődési szakember kulturális vezető nézőtér nyílt nap SZEMÉLY színházigazgató színpad totál
Budapest, 2012. szeptember 16. Eszenyi Enikő igazgató beszél a színpadon a Vígszínház évadkezdése alkalmából rendezett nyílt napon 2012. szeptember 16-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A cafetéria-rendszer átalakítása után különösen felértékelődhetnek a megmaradt adómentes juttatások. Ilyen az adómentesen adható, sporteseményre szóló belépő vagy a kultúrprogramokra szóló jegy. A meccsjegyek felső értékhatár nélkül adhatók, a kulturális programok belépőinek összértéke pedig legfeljebb évi 50 ezer forintig adómentes. De mi is az a kultúrprogram?
Vágólapra másolva!

A szabályozás e tekintetben kicsit kacifántos, de azért világos. A törvény szerint adómentesen az alábbi jegyek adhatók:

muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatásra.

Nem tartozik ide az a rendezvény, amelyre fel lehet használni a Szép-kártyák szabadidő alszámláján gyűjtött pénzt.

A felsorolásból viszonylag egyértelmű a múzeumi tárlat és a kiállítás. A színház, tánc vagy zeneművészeti előadások közös jellemzője, hogy azok élőszereplősek. Vagyis itt az a lényeg, hogy a szereplők kiállnak és előadnak valamit. Az mindegy, hogy hol teszik ezt, és az sem fontos, hogy mi a műfaj. Vagyis a stand up ugyanúgy egyfajta színielőadás, ahogyan a Bёlga zenekar koncertje is a zeneművészet része.

Az adómentesség szempontjából nem maga a kulturális esemény számít, hanem hogy ki szervezi Forrás: MTI/Marjai János

A közművelődési tevékenységet folytató szervezet által rendezett program egy kicsit összetettebb. Itt nem az a fontos, hogy mi az esemény maga, hanem az, hogy ki a szervező. A törvény szerint közművelődési tevékenység a polgárok iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvése, amely jellemzően együttműködésben, közösségekben valósul meg. Vagyis egy művelődési központ által szervezett vagy a faluházban működtetett táncház, klub, szakkör, ismeretterjesztő előadás is adómentes kulturális szolgáltatásnak tekinthető.

Ugyancsak közművelődés körébe tartozik az állatkert látogatása is, vagyis az állatkerti belépő is adható adómentesen. A mozi azonban nem számít közművelődésnek. Hiába néznénk Bergman filmeket napestig, ez a szabályozás szerint nem kulturális tevékenység, ezért mozijegyet, mozibérletet nem adhat a munkáltató adómentesen.