Nácik által elkobzott festményt kaptak vissza az örökösök Németországban

Vágólapra másolva!
A nácik által a második világháború idején elkobzott festményt adott vissza szerdán a bajor állami képgyűjtemény egy zsidó házaspár leszármazottainak.
Vágólapra másolva!

Egy zsidó házaspár leszármazottai pár évtized után, szerdán kaptak vissza egy nácik által a második világháború idején elkobzott festményt. A Friedmann házaspár tagjai öngyilkosságot követtek el 1943-ban,

egy nappal azelőtt, hogy egy koncentrációs táborba szállították vitték volna őket.

A pár örököseinek nevében az unoka, Miriam Friedmann vette át Ernst Immanuel Müller (1844-1915) német festőművész alkotását a dél-németországi Augsburgban - közölte a müncheni Pinakothek Múzeumok szóvivője.

„Ennek az alkotásnak a visszakerülésével a családom történetének egy apró darabja kerül vissza hozzánk” – mondta Friedmann, aki régóta tanulmányozza felmenőinek életét. A Bauernstube (Parasztszoba) című festmény eddig a bajor állami képgyűjtemény (Bayerischen Staatsgemäldesammlungen) birtokában volt.

A németországi múzeumoknak 1998 óta kötelező átvizsgálni gyűjteményüket, hogy kiszűrjék, szerepel-e bennük nácik által elkobzott alkotás. Húsz év alatt a mostani volt a 14. eset, hogy a tartományi művészeti képgyűjtemény visszaadott egy nácik által elkobzott festményt az egykori zsidó tulajdonosok leszármazottainak.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!