Kiderült, hogy baj van az egylégterű irodákkal

egyterű iroda
Vágólapra másolva!
A kétezres évek eleje óta jött divatba az egylégterű iroda. Az Egyesült Államokban a vállalatok közel 70 százaléka ilyen irodában tevékenykedik. Kutatások alapján viszont az derült ki, hogy az ilyen helyen dolgozó unkavállalók 15 százalékkal kevésbé hatékonyak, nem érzik jól magukat és többször is betegednek meg a szobában dolgozó kollégáikhoz képest.
Vágólapra másolva!

Chris Nagele néhány éve nyitott irodába költöztette a korábban otthonról dolgozó munkatársait. Úgy gondolta, ha mind együtt vannak, könnyebben és jobban megy majd az együttműködés. Gyorsan kiderült azonban, ez hatalmas tévedés: Chris és az emberei is elégedetlenek voltak, ráadásul a hatékonyságuk is romlott. Így körülbelül három évvel később a vállalkozás egy tízezer négyzetméteres irodába költözött, ahol mindenkinek zárható ajtóval elválasztható saját tere lett. Bár nem valószínű, hogy a nyílt irodák kimennek a divatból, sok cégvezető elkezdte követni Nagele példáját – írja a Népszava.hu.

A nyílt irodák zsúfoltak, hangosak, folyamatos a nyüzsgés és a beszéd. Zavaróak mások telefonhívásai, ráadásul a nyitott tér a memóriára is rosszul hat. A hatás méginkább fokozódik, ha a munkavégzés jellege olyan, hogy a dolgozóknak nem állandó az asztala az irodán belül.

Sally Augustin környezeti és tervezési pszichológus, a Sydney Egyetem professzora felmérések eredményei alapján azt mondta, hogy

a munkavállalók számára az állandó zaj a legzavaróbb.

Erre az emberek mintegy fele panaszkodott, az alacsony falú kabinokban pedig még a felénél is többen. Saját szobában dolgozóknál ez az arány mindössze 16 százalék. A saját szobában dolgozók egyébként még 14 szempont, például hőmérséklet vagy levegőminőség tekintetében is elégedettebbek voltak.

A munkavállalók számára hátrányosabb az egylégterű iroda - derült ki egy kutatásból Forrás: --

Az egylégterű irodák ötletét az hozta a költségtakarékosság mellett, hogy így növekszik majd az együttműködés a dolgozók között. A felmérések alapján az derült ki, hogy a munkavállalók ugyan tényleg többet beszélnek, de nem feltétlenül a munkáról.

Kreativitás helyett az emberek a mindennapi problémáikat beszélik meg.

Az eredményes munkához összpontosításra van szükség, amire egy forgalmas, zajos teremben sokkal kevésbé van lehetőség, mint egy csendesben - mondta Augustin.

A folytatást, melyből kiderül, hogy az egylégterű iroda még beteggé is tehet, a Népszava.hu hasábjain olvashatják el.

Végezetül pedig íme néhány tanács, mellyel kibírhatóbbá tehető az egylégterű közös munka:

  • Mobiltelefonunkat halkítsuk le.
  • Magánbeszélgetéseinket ne a közös térben bonyolítsuk.
  • A munkaasztaloknál lehetőleg ne együnk, de az erős, jellegzetes illatú ételek fogyasztását mindenképp kerüljük el.
  • Tartsunk rendet az asztalunkon.
  • Ne kommentáljuk hangosan a munkafolyamatot és az éppen elért részeredményünket, de híreket se közvetítsünk.
  • Zenét csak fülhallgatóval hallgassunk.
  • Ne tartsunk megbeszéléseket az íróasztalnál. Ha néhány percnél hosszabb ideig szeretnénk valamiről értekezni, menjünk ki.
  • Ha elkaptunk egy vírust, inkább maradjunk néhány napot otthon.