Jelzálog nélkül is pénzhez juthatnak a kkv-k

After negotiation Male Beauty Businessman Men Group Of People Young Adult Adult Handshake Greeting Gesturing Meeting Teamwork Agreement Modern Business Manager Business Person Office Worker Occupation Formalwear Corporate Business Happy businessmen handsh
Happy businessmen handshaking after negotiation in office
Vágólapra másolva!
A kkv-k fejlődésének egyik legnagyobb akadálya a tíz-, vagy akár százmilliós garancia előteremtése. Nem feltétlenül a jelzálog az egyetlen megoldás, helyette segíthet egy garanciaprogram is.
Vágólapra másolva!

A Start Zrt. garancia szerződésállománya tavaly év végén megközelítette a négymilliárd forintot, melyből

1,3 milliárd forint értékű szerződést 2017-ben kötött.

Az új szerződések döntően közbeszerzési garanciákhoz kapcsolódtak - mondta a Híradó.hu-nak Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

A cég valamennyi ügyfele hazai kis- és középvállalkozás, a legnagyobb számban vállalt közbeszerzési garancia miatt döntően építőipari-, tervező-, illetve informatikai cégek, de az idei évtől egyre több agrárvállalkozás is igényel garanciát a Starttól.

A cég az agrárvállalkozások és őstermelők által elnyert uniós támogatásból megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódó pályázati garancia felfutását tervezi.

A kkv-k finanszírozását segíti a Start Zrt. sokféle garanciavállalása Forrás: Getty Images/iStockphoto/shironosov/Shironosov

Az első félévben befogadott igénylések értéke megközelítette a 3,5 milliárd forintot,

de a garanciavállalás elbírálásának folyamata közben, vagy pozitív döntést követően az ügyfelek nagy számban elálltak a szerződéskötéstől, így kevesebb mint egymilliárd forint értékben írtak alá szerződést.

Az elállások oka az, hogy nem találnak kivitelezőt vagy finanszírozó bankot, esetleg a költségek megnövekedése a pályázat beadása óta.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi – pályázati, közbeszerzési, befektetési tőkegarancia, innovációs és k+f, illetve bérleti kauciós, pályázati garancia munkahelyteremtő beruházásokhoz – elemekből álló portfoliójuk teljes egészében lefedi a kis- és középvállalkozások lehetséges igényeit.

Az interjú teljes változata a Híradó.hu-n olvasható el.