Sötét jóslatok érkeztek a részvénypiacról

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Ahogy az amerikai technológiai szektor sorra szenvedi el a csapásokat, megszólalt az USA egyik leghíresebb pesszimista elemzője. John Hussman úgy számol, hogy az amerikai indexek több mint 50 százalékot is eshetnek a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Az emelkedési ciklus hamarosan véget ér a részvénypiacokon, és hatalmas zuhanásokat szenvedhetnek el az amerikai indexek a 2018 elején mért csúcsokhoz képest – idézi a MarketWatch John Hussmant, a Hussman Investment Trust elnökét.

Az elemző szerint az S&P 500 index 64 százalékot, a Nasdaq 57 százalékot, a Russel 2000 index 68 százalékot, míg a Dow Jones Industrial Average 69 százalékot szakadhat.

Bár Hussman úgy lett híres, hogy sikeresen megjósolta a 2000-es és a 2007-2008-as piaci összeomlásokat is, érdemes óvatosan bánni a jóslataival, hiszen legendásan pesszimista elemzőről van szó, aki szinte állandó jelleggel hívja fel a figyelmet a részvénypiacok túlértékeltségére és a beszakadás veszélyeire.

A nagy rali vége

Hussman számításai ma arra utalnak, hogy a jelenlegi értékeltségek mellett a befektetők egyre kevesebb kockázatot fognak vállalni, ami viszont rossz hír a részvényeknek. Az elemző pesszimizmusát leginkább a technológiai papírok nemrég tapasztalt esései támasztják alá.

Ezek a részvények ugyanis már évek óta az amerikai részvénypiac motorját jelentik, miközben a vállalati teljesítmények már nem tudnak megfelelni a rendkívül felfokozott elvárásoknak

– mint ezt láthattuk a Netflix és a Facebook esetében is.

Mindazonáltal – teszi hozzá Hussman – még mindig megvan rá az esély, hogy a mostani korrekció más lesz, mint a 2000-es internetbuborék kipukkadásakor. Az elemző szerint ugyanis ezek a technológiai sztárok most nincsenek annyira túlértékelve, mint amennyire az internetpapírok voltak 18 évvel ezelőtt.

Egyre nehezebb helyzetben vannak a technológiai szupersztárok Forrás: 123rf.com

Hussman egyébként 2000 márciusában azt jósolta, hogy a Nasdaq 83 százalékot fog esni, majd 2000 márciusa és 2002 szeptembere között valóban több mint 77 százalékot szakadt a technológiai cégeket tömörítő mutató.

Az amerikai részvénypiacok hétfőn ismét nyomás alá kerültek. Az S&P 500 index 0,5, a Dow Jones 0,4, míg a Nasdaq több mint 1 százalékot esett.

Ezzel együtt az idei évben az S&P még mindig 5, a Dow több mint 2, a Nasdaq pedig 11 százalékos pluszban van.

A Hussman által működtetett alapok közül a Strategic Total Return Fund 0,2 százalékot gyengült júniusig az elmúlt évben, míg a Strategic Growth Fund 2,8 százalékot esett ugyanebben az időszakban.

A nagyok pesszimizmusa

Noha Hussman véleményére még lehet legyinteni azzal, hogy úgy nem nehéz megjósolni az összeomlást, ha valaki állandóan a katasztrófát várja. Azonban szinte az ő véleményével egy időben szólalt meg a Morgan Stanley is, melynek elemzői szintén arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban súlyos csapásokat szenvedhet el az amerikai részvénypiac.

A nagybank elemzői szerint ugyanis a Netflix és a Facebook rekordnak számító napon belüli zuhanásai nem jelentek meg kellő súllyal az indexekben,

ez pedig hamis biztonságérzetet adhat a befektetőknek.

Mindkét papír medvepiaci tartományba lépett egyébként hétfőn, ami azt jelenti, hogy már 20 százalékos az esés a legutóbbi csúcshoz képest.

Meg vannak számlálva a bika napjai? Forrás: AFP/Bryan Thomas

A pénzügyi óriás szakértői szerint jelenleg egyfajta „gördülő medvepiacot" tapasztalhatunk, melynek eredményeként az S&P 500 index összes szektora jelentős leértékelődéssel kellett hogy szembenézzen.

Ez alól két iparág volt kivétel: a technológiai szektor, illetve a nem alapvető fogyasztási javak területe.

Ez a két csoport adta ugyanis az idei emelkedés lendületének döntő részét. A technológiai papírok 12,5 százalékot, míg a nem alapvető fogyasztási javak – a Netflix és az Amazon vezetésével – 12,8 százalékot izmosodtak.

A tény viszont, hogy ezek a szektorok eddig nem tapasztaltak jelentős csökkenéseket, nem jelenti azt, hogy a közeljövőben sem fognak – figyelmeztetnek a Morgan Stanley szakértői. Hozzáteszik, természetesen nincs kizárva, hogy a tőke nem menekülőre fogja, hanem átvándorol más iparágakba, fenntartva ezzel az S&P 500 teljesítményét, és elkerülve így a komolyabb korrekciót.