Súlyos adósságválság fenyegeti az USA-t

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A fokozódó kormányzati adósság jelentheti a Donald Trump vezette kormány számára az eddigi legnagyobb gzadasági kihívást. Ráadásul a problémák átterjedhetnek a részvénypiacra is, tovább fokozva a nehézségeket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Pénzügyminisztérium ezen a héten jelentette be, hogy a következő három hónapban fokozni szeretné a kötvénykibocsátásokat. Ez pedig arra utal, hogy a kormányzat adósságai egyre nőnek, ami a jegybanki kamatemelésekkel kiegészülve igen veszélyes lehet – írja a CNBC.

Ahogy egyre több hitel kerül a piacra,

a befektetők hamarosan elkezdhetnek magasabb hozamokat követelni a kínálat felvásárlásáért.

Ez pedig egyre magasabb törlesztési költségeket jelentene az államnak, ráadásul egy olyan helyzetben, amikor csak idén az amerikai adófizetők pénzéből közel 500 milliárd dollár ment el adósságszolgálatra.

Adósság és növekedés

Mindez még nem is jelentene feltétlenül hatalmas gondot egy stabil és tartós gazdasági növekedési pályán, azonban egyre égetőbbé kezd válni a kérdés, mi lesz akkor, ha az USA gazdasága újra recesszióba csúszik. Ezen a ponton pedig az sem mellékes, mindez hogyan befolyásolná a pénzügyi piacokat.

Az erős gazdasági növekedés ugyanis

lehetővé teszi, hogy az Egyesült Államok az egy évtizeddel ezelőtti válság óta nem látott hitelt vegyen föl a piacról

– mondta Bernard Baumohl, a The Economic Outlook Group vezető közgazdásza. Ez pedig csupán a kezdet, ugyanis az USA várhatóan ezer milliárdos deficittel fog működni a belátható jövőben – tette hozzá a szakember.

A gazdasági növekedés még fűti a jókedvet Forrás: 123rf.com

A teljes amerikai adósságállomány éppen nemrég haladta meg a 21 300 milliárd dollárt, amelyből az állam 15 600 milliárdos részt vesz ki. A Pénzügyminisztérium szerdai közlése szerint a következő három hónapban minden egyes 2, 3, valamint 5 éves lejáratú kötvényaukció során további 1 milliárd dollárt adna hozzá mindehhez a kormány.

Eközben augusztusban 7, 10 és 30 éves lejáratú kötvényaukciók is jönnek, egyenként szintén 1 milliárd dollárral. Mi több, a minisztérium egy új, két hónapos papírt is tervez kibocsátani, javítva ezzel a hitelpiaci likviditást.

A bejelentett változtatások eredményeként 30 milliárd dollárnyi extra hitelt vehet föl a kormány ebben a negyedévben. Mindent összevetve, a minisztérium közlése szerint

várhatóan 769 milliárd dollárral nő az adósság az idei második félévben, ami 63 százalékos erősödés 2017-hez képest.

A piacok pedig azonnal reagáltak a bejelentésre, és a 30 éves lejáratú állampapír hozama 3 százalékot emelkedett, amire közel két hónapja nem volt példa. Ezzel együtt szinte minden lejárat esetében hozamemelkedéseket tapasztalt az amerikai kötvénypiac.

A kormány félrenéz?

Egyes elemzők szerint a legnagyobb probléma az, hogy úgy tűnik, a kormány szinte kizárólag a gazdasági növekedéssel van elfoglalva, amely azonban nem tudja kellően ellensúlyozni az adósságállomány igen lendületes emelkedését. A kormány azonban mintha ezzel nem is foglalkozna – mondta Greg Valiere, a Horizon Investments vezető stratégája.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy

a kormányzati deficit jövőre éppen ezer milliárd dollár alatt marad majd, de 2020-ban már várhatóan átlépi ezt a szintet, és 2028-ra eléri az 1500 milliárdot.

Az adósságállomány finanszírozási költsége pedig egyre nő. Míg tavaly a teljes költségvetési évben 458 milliárd dollárt tett ki, idén már most elérte a 415 milliárdot, pedig még három hónap hátravan az idei költségvetési évből.

Egyre nagyobb terhet jelentenek az amerikai adósságok Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Mindeközben az állami bevételek folyamatosan zsugorodnak. A magánszemélyektől és vállalatoktól befolyt adó mértéke az idei naptári évben eddig 1752 milliárd dolláron állnak, ami nagyjából 17 milliárddal marad el az egy évvel korábbi szinttől. Ez pedig bőven alatta van a kormányzat által előre jelzett 0,2 százalékos bevétel növekedésnek.

Piaci hatások

Az amerikai adósság fokozódása, illetve a jegybank szerepét betöltő Fed folyamatban lévő kamatemelései egy olyan környezetben mennek végbe, amelyben az S&P 500 részvényindex vállalatai rekord közeli növekedésekről számolnak be, a nyereségek pedig 24 százalékkal erősödtek éves alapon az idei második negyedévben.

Ezzel párhuzamosan a vállalati szektor több mint 9 ezer milliárd dollárnyi adósságot halmozott föl. A kérdés tehát az, hogy az emelkedő finanszírozási költségek mikor kezdik el negatívan érinteni a nyereségességet.

Vagyis a következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, hogy vajon a piacok fel tudják-e dolgozni a Fed következő kamatemeléseit, miközben az adósságok egyre emelkednek,

a vállalatokkal szemben pedig már-már irreális növekedési elvárásokat támasztanak a befektetők.

Mindezt pedig az amerikai jegybank is mérlegelheti majd a jövőben, különösen hogy a várakozások szerint szeptemberben és decemberben újabb szigorítások várhatók.