Heteken belül történelmet írhat az amerikai részvénypiac

bika, tőzsde
Vágólapra másolva!
Kevesebb mint három hét múlva történelmi esemény következhet be az amerikai részvénypiacon. A jelenleg futó bikapiac ugyanis minden eddigi rekordot megdönthet, vagyis minden idők leghosszabb emelkedési szériáját hozhatja össze.
Vágólapra másolva!

Bár még 14 kereskedési nap kell ahhoz, hogy 3543 nappal megdőljön a bikapiacok világrekordja az S&P 500 index történetében, egyes elemzők már el is kezdték hűteni a pezsgőt. A múlt hét vége is az optimizmust erősítette, mivel az S&P 500 index 5 napos töretlen emelkedési szériát produkálva 0,5 százalékos pluszban zárt pénteken. A Nasdaq mindeközben 1 százalékos pluszt hozott össze az egész hét során, míg a Dow Jones egész heti teljesítménye 0,1 százalékos emelkedés volt.

Noha az eddigiek alapján valóban reális, hogy megdől az eddigi csúcs, a MarketWatch elemzése arra figyelmeztet, hogy van néhány tényező, amelyre befektetői oldalról így is érdemes kiemelt figyelmet szentelni

Vállalati gyorsjelentések

Az amerikai cégek második negyedéves eredményei kirobbanóan jól sikerültek,

az S&P 500 eddig jelentő cégei pedig 24 százalékos profit- és 9,8 százalékos bevétel-növekedésről számoltak be.

Emellett nagyjából 80 százalékuk lenyomta az előzetes várakozásokat, és ha ez a trend folytatódik, akkor az elemzői konszenzus meghaladása tekintetében ez lehet a legerősebb negyedév, mióta a FactSet 2008 harmadik negyedévében elkezdte összesíteni az adatokat.

Folytatódhat a vállalati profitok szárnyalása Forrás: dreamstime

Ráadásul az erős vállalati jelentések várhatóan az év második felében is folytatódni fognak, tovább támogatva a részvénypiacokat – mondta Jonathan Golub, a Credit Suisse Securities amerikai részvénypiaci stratégája.

A pénzintézet prognózisa szerint a harmadik és a negyedik negyedévben 23, illetve 21 százalékos profitbővülés várható.

Mindazonáltal óvatosságra inthetik a piaci szereplőket a technológiai cégek, melyek igen jelentős súllyal bírnak a bikapiac menetelésében. A Netflix és a Facebook friss példái is arra utalnak ugyanis, hogy a rendkívül felfokozott várakozások mellett egy kis botlás is elég, és a befektetők elkezdhetik büntetni az igen magas értékeltségekkel futó papírokat.

Gazdaság

Az amerikai gazdaság egyelőre igen szépen teljesít,

amit a második negyedéves 4,1 százalékos GDP-növekedés is alátámaszt, amely közel négy éve a legerősebb növekedési ütem volt.

Szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed változatlanul hagyta a kamatszintet, és némileg feljavította az amerikai gazdaság teljesítményéről megfogalmazott véleményét, vagyis egyre valószínűbbek a további kamatemelések az elkövetkező hónapokban.

Az amerikai jegybank szerint "erős" az amerikai gazdasági növekedés Forrás: AFP / Getty Images

Azzal, hogy a Fed a korábbi „szilárd" jelző után most „erősnek" ítéli meg a gazdaság teljesítményét, a jegybank egyértelműen pozitív véleménynek adott hangot. Főleg, hogy a központi bank

ebben az évszázadban még csak két alkalommal minősítette „erősnek" az amerikai gazdaság növekedését.

Legutóbb 2006 májusában, miután 5,4 százalékos volt az USA éves alapú GDP-növekedése.

Ellenállás és értékeltség

Főként a Nasdaq index esetében merül föl az a kérdés, hogy mennyire széleskörű a jelenlegi bikapiac, vagyis nem veszélyezteti-e a bővülést, hogy a részvényeknek mindössze egy kis csoportja hajtja a felfutást.

Ez alapvető kérdés, mivel nem mindegy, hogy

az index (és a piac) egésze mennyire ellenálló azzal szemben, ha néhány papír esetleg beszakad.

A Nasdaq Composite index például új csúcsokat ért el júliusban, de mindössze a részvények 50 százaléka forgott az 50 napos mozgóátlag fölött (júniusban még 70 százalék), és csupán 55 százalékkal kereskedtek a 200 napos mozgóátlag fölött (júniusban ez 60 százalék volt). Egyelőre azonban úgy tűnik, a befektetők optimisták az indexek stabilitásaival kapcsolatban, és ez tovább fűtheti az optimizmust.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: investing.com

Ettől nem elválasztható probléma a piaci értékeltségek ügye. Bár az nem kérdés, hogy rendkívül magasan értékelt piacról van szó jelenleg, az S&P 500 durván 21-szeres értékeltsége a 12 hónapos profitokhoz képest valójában elmarad a januárban tapasztalt 23,5-szeres értékeltségtől, amikor az index mindenkori csúcsot ütött meg. Vagyis bár a kockázat adott, mégis az a helyzet, hogy az S&P 500 most vonzóbb, mint január végén volt.

Geopolitika és korrekció

A fentiekkel párhuzamosan továbbra is komoly kockázatot jelenthetnek a részvénypiacokra nézve a geopolitikai és kereskedelmi konfliktusok. Az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi összecsapások mellett az is fontos lesz, az USA milyen intézkedéseket léptet életbe más országokkal, illetve azok termékeivel szemben. Ráadásul ha a kereskedelmi háború még tovább eszkalálódik, akkor

az végső soron akár még az igen erős amerikai gazdasági növekedésre is negatív hatást gyakorolhat

– mondta Mark Rosenberg, a GeoQuant vezetője.

A kereskedelmi háború a részvénypiacokra is nyomást helyezhet Forrás: AFP/Christian Charisius

Végül felmerül a kérdés, hogy a bikapiac magában foglalhat-e korrekciókat. A befektetői válasz eddig egy magabiztos "igen", azonban a hétfői kereskedési nap ebből a szempontból különösen izgalmas lehet. Ha ugyanis a Dow Jones index nem lép ki a korrekciós tartományból a hétfői zárásig, az azt jelentené, hogy a mutató a leghosszabb ideig tartó korrekciós periódust hozza össze 1973 óta – akkor szeptember 25-én ért véget egy 130 napig tartó időszak.