Eredményesek az SZTA tőkealapjai a hazai cégek finanszírozásában

administration aerial view business business person businessman businesswoman busy colleauges company computer contemporary corporate coworker desktop documents files folders group hands hardwood it support laptop marketing meeting messy network notebook
42884860 - business people working office corporate team concept ötlet
Vágólapra másolva!
Új elemként jelentek meg a magyar kockázati tőkepiacon a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) tőkealapjai, a tapasztalatok szerint a vállalkozások eredményesen használják föl a támogatásokat.
Vágólapra másolva!

Csuhaj V. Imre a Növekedés.hu portálnak elmondta, hogy a 8 milliárd forint tőkével a közép-magyarországi ipar- és technológiafejlesztés támogatására indított Irinyi II. Kockázati Tőkealap célterületét az Irinyi Terv kiemelt ágazatai jelentik.

A 20 milliárd forint tőkével gazdálkodó Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealapsegítségével pedig nem csupán a kis- és közepes vállalkozások léphetnek ki a határon túlra, hanem külhoni cégek is megjelenhetnek Magyarországon.

A tavasszal indult Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap 13 milliárd forintos tőkéjét a Pénzügyminisztérium növelni tervezi. Utóbbi azért is fontos, mert

korábban nem létezett tőzsdei megjelenést támogató lehetőség.

A támogatások többek között a menedzsment felkészítésére vagy a tőzsdei nyilvánossághoz szükséges informatikai rendszer kiépítésére fordíthatóak.

2011 és 2016 között 91 vállalkozás összesen 12,8 milliárd forintot kapott az SZTA tőkealapokból Forrás: 123rf

A kockázati tőkeprogram a 2008-as válságot követően jött létre a kis- és középvállalkozások támogatására.

Az EU-ban addig ilyen speciális pénzügyi konstrukció nem létezett.

Az SZTA 2011 és 2016 között 94 támogatási döntéssel 91 vállalkozásnak összesen 12,8 milliárd forintot juttatott. A támogatott cégek több mint harmada már ki is vásárolta az alapot, amely többnyire 10 százalék fölötti megtérülést ért, a még élő szerződések 30-40 százaléka fejlődési pályára állt.