Meglepetést okozott a japán gazdaság

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
A vártnál erősebb gazdasági növekedést produkált a japán gazdaság az idei második negyedévben, köszönhetően elsősorban a belső fogyasztásnak. A globális kereskedelmi feszültségek azonban rányomják a bélyegüket a jövőbeni kilátásokra.
Vágólapra másolva!

A japán gazdaság éves alapon 1,9 százalékkal bővült április és június között,

túlszárnyalva ezzel az 1,4 százalékos elemzői konszenzust.

Ez igen szép eredménynek számít a megelőző negyedévben produkált 0,9 százalékos zsugorodáshoz képest. Az első negyedéves gyengülés egyébként véget vetett az 1980-as évek óta mért leghosszabb növekedési pályának – írja a CNBC.

A nyári fogyasztói aktivitás illetve az üzleti beruházások tovább pörgethetik a szigetország gazdaságát a következő időszakban is,

azonban a jövőbeni kilátások körül egyre gyűlnek a bizonytalanságok és a kockázatok.

Ez elsősorban a globális kereskedelmi konfliktusok hatásainak tudható be, de az Egyesült Államok és Japán kétoldalú viszonyában is vannak törések.

Miután csütörtökön találkozott egymással Toshimitsu Motegi, japán gazdasági miniszter és Robert Lighthizer, az amerikai kormány kereskedelmi főképviselője,

Tokió továbbra is fenntartja az álláspontját, hogy multilaterális szabadkereskedelmi egyezményt szeretne a bilaterális megállapodástok helyett.

Ez azonban jelenleg szembemegy Washington álláspontjával, vagyis kérdéses, hogy fog alakulni a jövőben az amerikai-japán viszony.

A növekedés bázisai

Negyedéves alapon a japán GDP 0,5 százalékkal erősödött, meghaladva a 0,3 százalékos elemzői várakozásokat, és bőven felülmúlva a megelőző negyedévi 0,2 százalékos szűkülést.

A legfontosabb tényező a hazai magánfogyasztás, amely a GDP nagyjából 60 százalékát adja, és amely 0,7 százalékkal emelkedett az áprilisi-júniusi időszakban.

Az első negyedévben a fogyasztás 0,2 százalékkal gyengült.

Az erős második negyedév után újra nyomás alá kerülhet a japán gazdaság Forrás: AFP/Martin Bureau

A második legnagyobb hozzájárulást a tőkeberuházások adták, melyek 1,3 százalékos növekedést mutattak. Ez a legnagyobb bővülési ütem volt 2017 negyedik negyedéve óta. Az elemzők ezen a területen mindössze 0,6 százalékos erősödésre számítottak. Mindazonáltal a külső kereslet – export mínusz import – 0,1 százalékponttal zsugorodott, miközben az elemzők 0,1 százalékpontos erősödésre számítottak.

Kereskedelmi ellentétek

A második negyedéves számok tehát igen szépek az első három hónap teljesítményéhez képest, de az USA kereskedelmi politikája visszafoghatja a jövőbeni lendületet. Washington ugyanis folyamatosan értékeli újra a kereskedelmi kapcsolatát a világ országaival, mivel az amerikai kormány úgy kívánja csökkenteni a kereskedelmi deficitjét, hogy elsődlegesen a kétoldalú kapcsolatokra helyezi a viszonyt a sokoldalú (multilaterális) megállapodások helyett.

Miközben az amerikai vezetés ezzel az USA cégeit és munkavállalóit kívánja megvédeni, több olyan ország is van, amely továbbra is a multilaterális viszonyban érdekelt – beleértve Japánt is.

A következő negyedévek japán növekedése tehát nincs biztonságban,

és igen sok múlik majd a világkereskedelmi helyzet alakulásán.