A cégtábla kihelyezése minden cég számára kötelező

Magyar Fejlesztési Bank cégtábla, embléma
Budapest, 2017. április 29. Cégtábla a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. épületének falán az V. kerület Nádor u. 31-ben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Azt talán sokan tudják, hogy kötelező kitenni a cégtáblát a cég székhelyén, de vajon azt is tudják-e, hogy milyen szabályoknak kell megfelelni a cégtábla kapcsán? A Piacésprofit.hu összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.
Vágólapra másolva!

A cégtábla kihelyezése a Cégtörvény szabályozása alapján kötelező a cég székhelyén, tehát azon a levelezési címén, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik. Ez még abban az esetben is igaz, ha a székhely a cégtulajdonos otthona vagy akár egy társasházi lakás - írja a Piacésprofit.hu.

A bírósági gyakorlat alapján a cég székhelyén a cégtábla kihelyezése a kapcsolattartást és a cég beazonosítását szolgálja. A cég működése csak akkor törvényes, ha a székhelyen a cég egyértelműen utal az elérhetőségére, s ezzel biztosítja a kapcsolattartás lehetőségét.

A cégtáblára vonatkozó szabályok 2011-ben szigorodtak meg Forrás: MTI/Róka László

Az adóhivatal törli a cég adószámát, amennyiben a cég székhelyére küldött küldemény kétszer is „címzett ismeretlen" jelzéssel érkezik vissza, vagy a revizorok a cég székhelyén nem találják a cégtáblát.

A Cégbíróság meg is indítja a cég megszüntetését, amennyiben kiderül, hogy a cég a székhelyén, illetve telephelyén, fióktelepén sem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen vagy kézbesítési megbízottja nem fellelhető. A cégtábla kihelyezése mindkét eljárástól mentesítheti a vállalkozást.

De milyen is legyen a cégtábla?

A cégtábla méretére és adattartalmára a jogszabály nem nyújt sok támpontot, de azt tudni kell, hogy egy túl nagy méretű cégtábla például egy ház homlokzatán akár reklámnak is minősülhet, melyre más szabályok vonatkoznak és fizetési kötelezettséggel járhat (erről a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni).

A cégtábla kihelyezése kapcsán az alábbiakat célszerű betartani:

  • ellenálljon az időjárás viszontagságainak
  • jól látható helyen legyen, például kapucsengőnél, postaládánál, bejárati ajtón
  • szerepeljen rajta a cég neve
  • ha szükséges, további egyértelműsítő adatot kell kiírni rá, például emelet, ajtó, épület
  • célszerű kiírni a cégtáblán a nyitva tartási időt is

A Fővárosi Ítélőtábla egy 2009-es ítélete alapján nem felel meg a cégtáblával megjelölt székhely jogszabályi követelményének, ha a székhelyet sérülékeny és bárki által könnyen eltávolítható, a természeti erőbehatásoktól gyorsan károsodó,

kerítésre feltűzött papírlappal jelzik.

A teljes cikk a Piacésprofit.hu weboldalán olvasható el.