Pária lett a brit részvénypiacból

érték tőzsde
A woman walks through the central atrium at the Londson Stock Exchange in central London on March 4, 2016. London Stock Exchange Group posted surging 2015 net profits, and repeated its support for a merger with Deutsche Boerse amid interest from US giant Intercontinental Exchange. Earnings after taxation soared almost 167 percent to Ł328 million ($462 million, 425 million euros) last year compared with its performance in 2014, LSEG said in a results statement. / AFP / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Évek óta nem látott mértékben szállnak ki a befektetők a brit részvényekből. Ez pedig nem is akkora meglepetés, ha azt nézzük, hogy a szigetország papírjai globális összevetésben az 1970-es évek óta nem voltak ilyen gyengék.
Vágólapra másolva!

A befektetők világszerte nettó 28 százalékos alulsúlyozásra csökkentették a kitettségeiket a brit részvényekben – derül ki a Bank of America Merrill Lynch kedden kiadott felmérésből. Ez a legnagyobb gyengülés volt 2016 májusa óta, azonban a folyamat nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy dollárértéken a szigetország piaca az 1970-es évek óta nem volt ilyen gyenge a globális mezőnyben – írja a Bloomberg.

A brexit nyomása

A háttérben elsősorban a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok, illetve a font ezekből fakadó volatilitása, állnak. A brit fizetőeszköz ezen a héten több mint egy éve nem látott mélységbe csúszott le, ahogy megnövekedtek az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia úgy hagyja el az Európai Uniót, hogy a felek között csupán a minimális együttműködés marad meg.

Különösen a külföldi befektetők érzékelték úgy, hogy

a brexittel összefüggő kockázatok minden pozitív adatot felülmúlnak.

Ez utóbbiak közé tartozik például a továbbra is erős brit gazdaság vagy az emelkedő olajár.

A befektetők kiszerettek a brit piacból Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

A brit piac megítélése azonban alapvetően azon múlik, honnan nézi az ember. A fontban befektető hazai szereplők például nem is jártak olyan rosszul, mivel a FTSE 100 index nagyjából 20 százalékot izmosodott ahhoz képest, ahol a brexitszavazás előtt állt. Ezzel a mutató felülmúlta a Stoxx Europe 600 index teljesítményét, ahogy a gyenge font fellendítette a nemzetközi vállalatok eredményeit.

A kemény brexittel kapcsolatos félelmek azonban fokozódtak az elmúlt időszakban, ahogy Liam Fox, brit külkereskedelmi miniszter ebben a hónapban közölte, 60 százalék az esély arra, hogy a felek érdemi megállapodás nélkül válnak el egymástól. Mindazonáltal vannak olyan tényezők is, melyek támogatják a brit részvénypiacot.

A szigetország munkanélkülisége például nemrég 43 éves mélypontra süllyedt, a vállalati profitvárakozások pedig emelkednek,

miközben számos nagyvállalat komoly részvény-visszavásárlási programot hajt végre – ilyen például a Royal Dutch Shell vagy a Diageo.

Pánik helyett lehetőség?

Ráadásul nem minden stratégia ítéli meg negatívan a helyzetet. A Bank of America például úgy érvel, hogy a brit energiapapírok, illetve az erős fundamentumokkal rendelkező vállalatok kifejezetten kedvezők lehetnek a jelenlegi (kései) piaci ciklusban, főleg hogy a piaci árazások ma igencsak vonzók.

A FTSE 100 index teljesítménye Forrás: investing.com

Mindazonáltal globális léptékben jól érezhető a kiábrándultság. Különösen, hogy

a brit részvénypiac az egyetlen olyan terület, melyet a megkérdezett befektetők 12 hónapos távlatban is inkább alulsúlyoznának.

A brit részvények tehát ma sokkal inkább azoknak jelenthetnek vételi lehetőséget, akik szeretnek széllel szemben fogadni – teszik hozzá a Bank of America elemzői.