Fordulóponthoz érkezhet az arany

arany gold
Vágólapra másolva!
Történelmi rekordmagasságot ért el az aranyra tett fogadások száma, vagyis a spekulánsok igencsak nekimentek a menedékeszköznek számító nemesfémnek. A nettó shortpozíció kialakulása pedig fordulópontot is jelenthet az arany piacán.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 2001 decemberében volt arra példa, hogy az aranypiacon nettó shortpozíció alakuljon ki, vagyis a nemesfém ellen felvett fogadások száma meghaladja az arany emelkedésére kötött fogadásokét. Akkor a nyersanyag unciánként 275 dolláron forgott – írja a CNBC.

Most sokkal magasabb árfolyamról van szó, de ahogy az amerikai dollár egyre erősödik, az aranyat pedig nagy lendülettel adják a befektetők, a fém határidős jegyzése 1191 dolláron állt hétfőn, ami idén eddig nagyjából 9 százalékos gyengülésnek számít.

Történelmi csúcson

A jelenlegi helyzet pedig azt eredményezte, hogy a shortpozíciók száma rekord szintre, 215 ezerre emelkedett, és az elmúlt hetekben folyamatosan mindenkori csúcson tudott maradni. Ráadásul még a közelmúlthoz képest is kiugróan magasnak számít ez a 215 ezres szám.

Háromszor akkora ugyanis, mint amit június harmadik hetében mértek, és kétszerese a június második hetében mért szintnek.

A shortpozíciók száma egyébként már a kilencedik hete folyamatosan emelkedik – hangsúlyozta Peter Boockvar, a Bleakley Financial Group befektetési igazgatója.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

A legutóbbi rekordot, amely most megdőlt, 2015-ben állították be, akkor 159 ezer szerződéssel – tette hozzá a szakember a CFTC adatai alapján, melyek 1993-ig követhetők vissza. Ez az elképesztően masszív negatív hullám azonban arra utalhat, hogy közel vagyunk a mélyponthoz.

Vagyis a következő napokban vagy hetekben minden esélye megvan egy pozitív korrekciónak

– mondta Boockvar.

Az igen lendületes folyamatot jól érzékelteti, hogy két hónappal ezelőtt az aranypiacon még nettó 120 ezres long pozíció dominált – vagyis 120 ezerrel több szerződés fogadott az arany emelkedésére a csökkenésre felvett pozíciókkal szemben. A múlt hétre azonban ez már átfordult nettó shortpozícióba 3700 fogadással, amire 17 éve nem volt példa.

Mindazonáltal az elemző szerint

a bányászati költségek nem fogják lehetővé tenni az aranynak, hogy 1100 dollár alá süllyedjen.

A mozgások valójában a dollárral függnek össze, és ezen keresztül a gazdasági növekedési kilátásokkal.

A nagy kivárás

Hozzátette továbbá, hogy a mostani pozíciókra nagyban hat, hogy pénteken kezdődik meg az idei Jackson Hole szimpózium, amely a világ egyik legfontosabb gazdasági eseménye. A rendezvényen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Jerome Powell is felszólal majd, akinek a szavai újabb iránymutatást adhatnak a piacok számára, különösen az amerikai jegybank kamatemelési pályájával kapcsolatban.

Fordulat közeleg az aranypiacon? Forrás: Getty Images

A felfokozott hangulat részben annak is betudható, hogy a napokban Donald Trump elnök ismét bírálta a Fedet a kamatemelések miatt, mivel meglátása szerint a jegybank lényegében rontja az amerikai versenyképességet azzal, hogy túlzott ütemben szigorít, miközben a világ más nagy központi bankjai még kitartanak az extrém laza monetáris politika mellett.

Mindazonáltal a kamatemelésektől nem elválasztható sem az erős dollár, sem a rekord szinteket elérő állampapírhoz, melyek szintén erősítették az aranyra felvett shortpozíciókat – jegyezte meg Boockvar. Ezzel együtt több olyan elemző is van, aki arra számít, hogy

az arany árfolyama talpra fog állni a Fed szeptember 25-26-án aktuális kamatdöntő ülése után,

amikor a várakozások szerint újabb szigorítás jön majd.