Az alapkezelők menekülnek a buborék elől

facebook
A Facebook logo is seen on a large screen in this photo illustration on 29 June, 2017, in Bydgoszcz,Poland . (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bár a technológiai szupersztár vállalatok még mindig az amerikai részvénypiac hajtóerejének számítanak, az alapkezelők idén már elkezdtek fedezékbe vonulni, vagyis egyre jobban építik le a kitettségeiket. Hamarosan kipukkad a nagy buborék?
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs adatai szerint a befektetési alapok menedzserei folyamatosan fogják vissza a kitettségeiket az úgynevezett FANG részvényekben. A betűszó a legnagyobb amerikai technológiai és internetes óriásokat egyesíti: Facebook, Amazon, Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet – egyesek az Apple-t is ehhez a csoporthoz kapcsolják.

Ezek a papírok az elmúlt években a motorját képezték a nagy részvénypiaci felfutásnak, és ez még az idei év jelentős részében is így volt. Az elmúlt időszakban azonban valami megroppant, és ez különösen a Facebook, illetve a Netflix esetében volt erősen érzékelhető.

A két cég részvényei ugyanis kiemelkedően nagyot szakadtak a legutóbbi negyedéves gyorsjelentések közzétételét követően.

A Netflix közel 19 százalékos mínuszban van az idei (mindenkori) csúcsához képest, míg a Facebook több mint 20 százalékot zuhant – írja a MarketWatch.

A nagy leértékelés

A nagy amerikai cégekre fókuszáló alapkezelők pedig mindkét részvényt alulsúlyozták a harmadik negyedév kezdetén. A Facebookot 20 bázisponttal az S&P 500 indexben elfoglalt pozíciójához képest, és a Netflix esetében is hasonló az alulsúlyozás. Ráadásul úgy tűnik, lassan trendszerű mozgásról beszélhetünk, mivel a második negyedév végén a Netflix még csak 17 bázispontos alulsúlyozásban részesült – derül ki a Goldman adataiból.

Mi több, a FANG részvények egész csoportja általában is egyre keményebb alulsúlyozást szenved el.

Az összesített érték a második negyedév elején 56 bázispontos volt, ami a harmadik negyedév elejére 75 bázispontra erősödött

– vagyis egyre jobban érzékelhető az alapkezelői távolságtartás. A Facebook 20 bázispontja változatlan volt, miközben az Alphabet meg tudta tartani a felülsúlyozott pozícióját (bár ez 19 bázispontról 11-re csökkent).

Nagy pofont kaptak a Facebook részvényei Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Dernbach

A megítélés tekintetében azonban az Amazon szenvedte el a legnagyobb csapást. Az online kiskereskedelmi óriás alulsúlyozása ugyanis 38 bázispontról 47-re emelkedett a második és a harmadik negyedév kezdete között.

Emellett az látszik, hogy

a FANG papíroktól érezhető visszavonulás már hónapok óta töretlenül folyik.

A magas kapitalizációjú alapok már 2016 közepén elkezdték visszafogni a felülsúlyozást, a tavalyi év közepén pedig a csoport már alulsúlyozási tartományba került – vagyis egyértelműen kitartó trendről beszélhetünk, amely csak tavaly tört meg egy kis időre az év első felében.

Mindez arra utal, hogy a legnagyobb alapkezelők már két éve úgy döntöttek, hogy érdemes visszafogni a kitettségeket a technológiai sztárokban. Bár ez a stratégia tavaly még nem hozott sokat a konyhára, idén már úgy tűnik, elkezdett bejönni az átalakítás. A Goldman szerint ugyanis a benchmark indexekhez képest felülteljesítő alapok száma most már meghaladja a 10 éves átlagot, noha a ráta némileg csökkent az idén korábban mértekhez képest.

Nincs ok a pánikra?

A Goldman egyébként 2014 óta többször is felhívta rá a figyelmet, hogy a magas kapitalizációjú alapok rendre felülteljesítenek az S&P 500 indexhez képest azokon a napokon, amikor a FANG papírok 5 százalékot meghaladó eséseket produkáltak.

Ez a trend pedig éles kontrasztot mutat a hedge fundok teljesítményével, mivel a szektorban a Facebook számos vállalatnál kiemelten erős pozícióval bír.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a hedge fundok idén eddig alulteljesítők voltak. Látni kell azonban, hogy a mindent elsöprő pánik és összeomlás jelei egyelőre nem érzékelhetők. Az

Amazon részvénye például 2 százalékon belül mozog a rekordjához képest, a Alphabetnél ez a sáv kevesebb mint 6 százalékos, miközben az Apple éppen nemrég érte el az ezer milliárd dolláros piaci értékeltséget.

A Netflix gyorsjelentése is csalódást okozott Forrás: Getty Images

Mindazonáltal a teljes képet nézve nem elhanyagolható, hogy az intézményi befektetők érezhetően egyre óvatosabban bánnak a technológiai részvényekkel. Az iparág egészét 11 bázisponttal súlyozták alul az alapkezelők a második negyedévben, ami a második legnagyobb negatív változásnak számít.

Ezzel együtt a nem alapvető fogyasztási javak területének (melyhez hivatalosan az Amazon és a Netflix is tartozik) felülsúlyozása 6 százalékponttal csökkent az elmúlt időszakban.

A legnagyobb csapást azonban nem a technológiai, hanem a pénzügyi cégek részvényei szenvedték el.

A Goldman adatai szerint ebben a szektorban a felülsúlyozás egészen 107 bázisponttal csökkent.

A lista másik oldalát az egészségügyi papírok vezetik. A szektor részvényeit a harmadik negyedév végén 15 százalékkal súlyozták felül a piac egészéhez képest, ami 44 bázispontos erősödésnek számít az egy negyedévvel korábbi szinthez képest.