Bezuhanhat a világ egyik legforróbb ingatlanpiaca

City skyline, viewed from Victoria Peak, Hong Kong photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image day outdoors outside nobody no one no-one travel destination travel destinations travel tourist destination Hong Kong skyline
Hong Kong áll a 10. helyen, 64 530 dollárral
Vágólapra másolva!
Súlyos nehézségekkel néz szembe Hongkong régóta szárnyaló ingatlanpiaca. A hazai és a nemzetközi hatások eredményeként kétszámjegyű zuhanásokat mutathatnak az árak a következő 12 hónap során.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanpiac hosszú ideje központi tényező a hongkongi gazdaság számára. A Kína különleges közigazgatási területének számító városállam 263 kis szigetből áll, amelyek túlnépesedése igen jelentős. Nem meglepő, hogy Hongkong ingatlanpiaca már jó ideje globálisan is a legdrágábbak között van, a befektetők pedig a részvénypiac mellett erre a területre figyelnek a leginkább, ha monitorozni akarják a városállam gazdaságának egészségét – írja a CNBC.

A hosszú évek óta tartó folyamatos ingatlanár-emelkedés azonban most nemcsak hogy megtörhet, de igen éles zuhanásba is fordulhat,

ahogy a piaci hangulat pengeélen táncol – figyelmeztetnek a CLSA befektetési csoport elemzői.

Veszélyes együttállás

A hongkongi ingatlanpiac ugyanis egy 15 éve nem látott együttállással kell szembenézzen, ami rendkívül súlyos kockázatot jelent. Ez a kombináció az emelkedő kamatokból, a lassuló gazdaságból, valamint a leértékelődő kínai jüanból tevődik össze – mondja Nicole Wong, a CLSA elemzője.

A kínai jüan gyengülése is odacsaphat a hongkongi inagatlanáraknak Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

Miközben az ingatlanárak megfizethetetlenül magasak, a fentiek következtében a hangulat bármelyik pillanatban elkezdhet nagyon komolyan romlani. A CLSA várakozásai szerint

a következő 12 hónap során 15 százalékos árcsökkenés jöhet, miután idén eddig 14 százalékos drágulás volt tapasztalható.

Wong kiemelte, hogy a hongkongi bankközi kamatláb (HIBOR) mára megközelítette a 2 százalékot, miközben az elmúlt kilenc év során töretlenül 1 százalék alatt állt. Mindeközben a hazai részvénypiac idén kétszámjegyű gyengülést mutatott, a kínai fizetőeszköz pedig 9 százalék körüli szakadást produkált – elsősorban a kereskedelmi konfliktusok következtében.

A jüan gyengülése azért fontos, mert ezzel a hongkongi ingatlanok kevéssé lesznek vonzók a kínai vásárlók számára, ami komoly keresletcsökkenést is eredményezhet. A hongkongi dollár egyébként viszonylag szűk sávban van rögzítve az amerikai dollár árfolyamához.

Izgalmas hónapok jönnek

A CLSA nincs egyedül a fenti sötét jóslatával. A Nomura befektetési bank éppen ebben a hónapban közölt egy jelentést, amelyben figyelmeztetett, a bankok elkezdték megemelni a jelzálogkamatokat, ami baljós előjel, ha azt nézzük, hogy 2008 óta két ilyen emelési kör volt, és mindkét esetben 5, illetve 13 százalékot csökkentek az árak.

A magasabb kamatok ugyanis megnehezítik a tulajdonosok számára a hiteltörlesztéseket, illetve visszatartják a vásárlástól a potenciális vevőket.

Ezzel párhuzamosan a Knight Frank ingatlanpiaci tanácsadó cég szintén ebben a hónapban közölte, a fenti kockázati tényezők ellenére is arra számítanak, hogy az ingatlanárak idén tovább fognak emelkedni, noha az eddigieknél lassabb ütemben. Összességében azonban még így is 10-13 százalékos drágulás várható 2018 egészére nézve – mondták.

A részvénypiac mellett az ingatlanpiacra figyelnek a nemzetközi befektetők Hongkong kapcsán Forrás: AFP/Philippe Lopez

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a hongkongi kormány júniusban bejelentette, hogy különadót akar kivetni azokra az újlakásokra, melyek tartósan üresen állnak, vagyis egyértelműen spekulatív befektetési célzattal növelik a kínálatot. Noha az új adót egyelőre még nem fogadták el, már most is megvannak a pszichológiai hatásai, melyek hozzájárulnak a fenti negatív véleményekhez.

Mindent összevetve úgy tűnik, a hongkongi piac egyre inkább a szakadék szélén táncol, azonban az még messze nem világos, hogy bekövetkezik-e a zuhanás. Az említett negatív kockázatok mellett ugyanis

a városállam gazdasági fundamentumai igen erősek, az építési területek hiánya pedig elég súlyos ahhoz, hogy elvben továbbra is fűtse a lakásárak emelkedését.

Ezzel együtt a következő hónapok még hozhatnak érdekes fejleményeket a világ egyik hagyományosan legforróbb ingatlanpiacán.