Miért kell az ügyvédi ellenjegyzés a társasági szerződésekre?

pecsét, bürokrácia, hivatal, iratok,
Vágólapra másolva!
A cégek társasági szerződései csak ügyvédi ellenjegyzéssel készíthetők el. Arról, hogy miért is szükséges ez és miben segít a cég alapításánál vagy módosításánál, arra Kocsis Ildikó, a Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszol a Kamaraonline.hu-n.
Vágólapra másolva!

Az ügyvédi tevékenységről szóló törvény alapján az ellenjegyzéssel az ügyvéd tanúsítja, hogy az okirat a jogszabályoknak megfelel. Emellett azt is tanúsítja, hogy a felek nyilatkoztak arról, hogy az okiratban foglaltak megfelelnek az akaratuknak, és az ügyvéd az okiratban megjelölt felek, illetve az eljáró képviselőik azonosítását elvégezte, akik az okiratot előtte írták alá vagy az okiraton szereplő aláírást előtte sajátjukként ismerték el.

Ebből máris kiderül, hogy az ügyvédi ellenjegyzés nem formaság, vagy egy újabb pecsét, amit ki lehetne váltani két tanú aláírásával. Sokan úgy gondolják, hogy a tanú annak valóságtartalmát igazolja, amit aláír, de valójában

egy tanú mindig csak azt igazolja, hogy az aláírás valóban azé, aki a papíron szerepel.

A tanú tehát nem igazol, nem is igazolhat valóságtartalmat, ezáltal a társasági szerződés valóságtartalmát sem igazolhatja. Az ügyvéd viszont nem csak a felek hitelességét igazolja, hanem azt is, hogy

a társasági szerződésben foglaltak megfelelnek az azt aláírók akaratának, vagyis abba beleegyeztek, sőt azt is, hogy az a jogszabályoknak megfelel.

Az ügyvédi ellenjegyzés nem formaság, hanem a társaságot és annak tulajdonosait védi Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az ügyvédek általi azonosításra részletes szabályok vonatkoznak. Nem csupán arról van szó, hogy a személyi igazolványt és a lakcímkártyát ellenőrzi az ügyvéd, hanem

az okmányok érvényességét is ellenőrzi a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból,

a járművezetőiengedély-nyilvántartásból, az útiokmány-nyilvántartásból és a központi idegenrendészeti nyilvántartásból, a törvény által előírt módon.

Az ügyvédi ellenjegyzés tehát valójában a társaságot védi, hogy ne lehessen a cégadatokat hamisítani, vagy visszaélni velük.

Írásunk a Kamaraonline.hu cikke alapján készült.