Már a bankok is lecsapnak a kínai technológiára

China's Alipay mobile payment introduced in Denmark China Chinese mobile payment Alipay Alibaba
--FILE--Customers use Alipay's facial recognition payment service of Alibaba Group at a restaurant in Hangzhou city, east China's Zhejiang province, 2 September 2017. The world's leading mobile payment platform Alipay was launched in Denmark on Monday, enabling its Chinese users to enjoy its fast and convenient payment service when they travel to the Nordic country. Operated by Ant Financial Services Group, an affiliate company of China's Alibaba Group, Alipay users can hail a taxi, book a hotel, buy movie tickets, pay utility bills, make appointments with doctors, or purchase wealth management products directly from within the app.
Vágólapra másolva!
A kínai technológiai óriások térnyerésének egyik legfrissebb jele, hogy az ország bankjai is igyekeznek lecsapni a megoldásaikra. A pénzintézetek ugyanis ma már sokkal inkább a külsős pénzügyi technológiai megoldásokra támaszkodnának ahelyett, hogy saját belső szolgáltatásokat építenének ki.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a nyomás a világ második legnagyobb gazdaságának bankjain, ahogy a kínai technológiai szektor jobbnál jobb pénzügyi technológiai (fintech) megoldásokat fejleszt ki. Most már ott tartunk, hogy

a pénzintézetek inkább külsős partnerek bevonásával próbálnak fejleszteni, és nem saját maguk akarnak belső szolgáltatásokat létrehozni.

A bankok ugyanis felismerték, hogy a fintech cégek annyira megerősödtek, hogy érdemi versenytársak lehetnek a hagyományos pénzintézetekkel szemben – idézi a CNBC Nicholas Zu, a Moody's pekingi vezető elemzőjének véleményét.

A háttérben az áll, hogy a beruházási lehetőségek hiánya, a magas okostelefon és internet lefedettség, valamint a háztartások vagyonának rohamléptékű növekedése igen sajátos környezetet teremtett a kínai pénzügyi szolgáltatások területén.

Megfordul a világ

A bankrendszer jelentős részét ugyanis állami kézben lévő, vagy az államhoz szorosan kapcsolódó, hitelintézetek teszik ki. Ezek pedig hagyományosan állami cégeknek szeretnek hitelezni, mivel azok lényegesen kevesebb kockázatot jelentenek, szemben a sok egyszerű fogyasztóval. Most azonban a helyzet kezd radikálisan megváltozni. A mobilfizetések, illetve az elektronikus kereskedelem terjedése elkezdte lehetővé tenni, hogy

a technológiai cégek hatalmas adatmennyiséget halmozzanak föl a fogyasztókról, ebből adódóan pedig sokkal jobban föl lehet mérni az igénylők hitelkockázatait.

Ahogy azonban a kormány jelentős szigort gyakorol a technológiai cégek fölött, a bankok pedig szeretnének többet hitelezni a lakossági ügyfeleknek, a két fél egyre jobban rá van utalva egymásra. A közös munka pedig már el is kezdődött. Mára majdnem minden közepes méretű kereskedelmi banknak van megállapodása az olyan technológiai óriásokkal, mint az Alibaba, a Tencent és a Baidu. Ez a hullám pedig két éve szinte töretlenül tart.

A kínai bankok már nem kerülhetik meg a technológiai cégeket Forrás: Imaginechina/Meng zhongde

A fejlődést nagyrészt az teszi lehetővé, hogy az elektronikus fizetés elképesztő mértékben terjedt el Kínában az elmúlt időszakban.

Az Alibabához köthető Alipay felhasználóinak száma legalább 520 millióra bővült az utóbbi években, a mobilhasználók körében mért penetráció pedig meghaladja az 51 százalékot.

Összevetésképpen, Kína három legnagyobb bankjának az applikációi mindössze 7-11 százalékos penetrációt voltak képesek elérni.

Digitális pénzügyek

Ráadásul az Alipay mögött közvetlenül álló Ant Financial (az Alibaba leányvállalata), valamint a Tencent mára kiépített egy teljes pénzügyi szolgáltatási hálózatot. Ebből kiemelkedik a Yu'e Bao nevű pénzpiaci alap, amelyet az Alipaybe integráltak, és négy év alatt a világ legnagyobb pénzpiaci alapjává nőtte ki magát. A kezelt eszközállomány azonban 1450 milliárd jüanra (213 milliárd dollár) mérséklődött, de csak azért, mert a Yu'e Bao más pénzpiaci alapokat is beindított annak érdekében, hogy visszafogja a szabályozók aggodalmait a túl nagyra nőtt alappal kapcsolatban. Mindeközben egy speciális alkalmazás, az Ant Fortune mára több mint 4 ezer vagyonkezelési terméket foglal magában.

Az okostelefonok ereje hatja a változásokat Forrás: 123rf.com

Ez a siker pedig egyre kapósabb, tehát nem véletlen, hogy az Ant Financial szerint a technológiai szolgáltatások díjai lesznek az üzletének legfontosabb tartópillérei a következő 3-5 évben. Az elmúlt néhány hónapban pedig a cég számos kínai bankkal kötött együttműködést. Bár a bankok hivatalosan nem nyilatkoztak az ügyben, a legutóbbi éves jelentésekben előkerültek utalások az együttműködésekre. A Huaxia Bank például jelezte, teljes körű partnerséget kötött számos technológiai céggel, beleértve a Tencentet is.

Az okostelefonok ereje

Ezzel együtt vannak olyan pénzügyi cégek is, amelyek sikerre vitték a saját fejlesztésű technológiai megoldásaikat.

A pénzügyi és biztosítási óriás Ping An például közölte, a OneConnect nevű technológiai ága 441 bankkal kötött partnerséget, a szolgáltatásai pedig,

Kína egészében, a városi kereskedelmi bankok közel 89 százalékában elérhetők.

Noha a szigorú állami szabályozások a technológiai és a pénzügyi cégek számára egyaránt komoly kihívást jelentenek, az okostelefonokra támaszkodó kínai fogyasztók ereje egyre kevésbé megkerülhető az iparágakban. A kínai fintech vállalatok a jövőben elképesztően erős szereplők lesznek, ahogy a mobilfizetések egyre jobban hódítanak – mondta Ben Bystrom, a Morgan Stanley és a Merrill Lynch korábbi tokiói vezetője. Globális perspektívából ma az látszik, hogy ezek a kínai vállalatok soha nem látott versenyképességgel bírnak – tette hozzá –, vagyis mindenképpen figyelni kell rájuk.