A túl nagy optimizmus hozhatja el a következő recessziót

amerikai zászló USA hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiaci befektetőknek manapság minden okuk meglehet az örömre. A vezető indexek ismét rekordokat döntenek, a makrogazdasági adatok pedig szárnyalnak, elnyomva a kereskedelmi konfliktusokból adódó kockázatokat. Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint éppen ez a túlzott jókedv hozhatja el a következő összeomlást.
Vágólapra másolva!

Ahogy az amerikai részvényindexek kitörtek a korrekciós tartományból, az S&P 500 index pedig összehozta a történetének leghosszabb ideig tartó bikapiacát, úgy tűnik, az amerikai részvénypiaci befektetők optimizmusa erősen alátámasztott. Főleg, hogy

az USA munkanélküliségi rátája közel két évtizede nem volt ilyen alacsony, a vállalatok profitjai pedig igen erősek

– bár a technológiai szektorban már láthattunk intő jeleket.

A befektetői hangulat tehát nem csupán jó, egyenesen euforikus. Olyannyira, hogy egyes elemzők ezt már potenciális veszélyforrásként értékelik. A kiugróan erős magabiztosság ugyanis időnként épp annak a jele, hogy a piaci szereplők már egyáltalán nem törődnek a fennálló kockázatokkal, és éppen ez lökheti le a csúcsról a részegítően magas árfolyamokat – írja a MarketWatch.

Az eufória végnapjai?

A hangulatra vonatkozó friss adat szerint, a fogyasztói bizalom 18 éves magasságot ütött meg az Egyesült Államokban, elérve a 2000 októberében mért szintet, amely az internetbuborék idején volt érzékelhető. Ezzel összefüggésben, a Deutsche Bank Securities vezető nemzetközi közgazdásza, Torsten Sløk úgy nyilatkozott,

az ilyen felfokozott bizalom általában arra utal, hogy a recesszió már a küszöbön áll.

Hasonló optimizmus uralkodik a befektetők oldalán is. A legutóbbi felmérés, melyet az American Association of Individual Investors készített, arra jutott, hogy a megkérdezettek 43,5 százaléka számol az árfolyamok további emelkedésével a következő hat hónapban. Ez pedig 5 százalékpontos emelkedésnek számít a megelőző héten mért adathoz képest, ráadásul felülmúlja a 38,5 százalékos hosszú távú átlagot. A mostani optimizmusra egyébként legutóbb június közepén volt példa, vagyis nem új jelenségről van szó.

A befektetők euforikus optimizmusa rossz előjel is lehet Forrás: AFP/2016 Getty Images/Bryan Thomas

Ezzel szemben a magukat pesszimistának valló befektetők – vagyis, akik eséseket várnak a következő fél évben – aránya 2,7 százalékponttal 24,4 százalékra zsugorodott a felmérés szerint. Nem túlságosan meglepő tehát, hogy egyre több olyan elemző tűnik föl, akik szerint a mostani, rendkívül felfokozott optimizmus már egyesen rossz hírnek számít.

Részvények és jóslatok

Az amerikai részvénypiacon idén eddig a Dow Jones Industrial Average 5,4 százalékot, míg az S&P 500 index 8,8 százalékot, a főként technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite Index pedig 17,4 százalékot erősödött. Az S&P és a Nasdaq egyaránt friss csúcsot ütött meg az elmúlt napok emelkedései során, míg a Dow Jones nagyjából 2 százalékkal marad el a saját rekordjától. A blue chip papírokat magában foglaló Dow azonban nemrég komoly tettet hajtott végre, mivel az elmúlt 60 év leghosszabb ideig tartó korrekciós periódusából tört ki.

Mindeközben az Egyesült Államok elnöke,

Donald Trump csütörtökön azt írta a Twitteren, hogy „további jó hírek jönnek".

Az egyelőre nem világos, hogy az elnök mire gondolt, de az egyre kérdésesebb, hogy a felfokozott hangulat mennyire jó hír.