Visszatérhet a feltörekvő piaci válság

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A piacok memóriája gyakran nagyon rövidtávú, és sokszor fordul elő, hogy a befektetők egyik eseményről úgy váltanak a másikra, hogy szinte teljesen elfelejtik a korábbit. Egy elemzés szerint hasonló folyamat mehet most végbe a feltörekvő piacokon, ahol a befektetők nem figyelnek eléggé a veszélyes buborékra. Pedig ha kipukkad, ezúttal nagyon nagy bajt okozhat.
Vágólapra másolva!

Amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2013-ban elkezdte kivezetni az eszközvásárlási programját, sokan rettegtek attól, hogy a tőkekivonás komoly bajokat fog előidézni a feltörekvő piacokon. Akkor az elemzők összeállították az úgynevezett „Törékeny Ötök" listáját, amely azokat az országokat tartalmazta, melyek a legnagyobb pofont kaphatják a folyamat eredményeként.

A csoportba tartozott Brazília, India, Indonézia, valamint Törökország és Dél-Afrika

– íjra a CNBC elemzése. A legfontosabb tényezők között szerepelt a súlyos devizaleértékelődés, a magas folyó fizetési mérleg hiány, valamint a hazai politikai instabilitás.

Ráadásul a nyersanyagárak folyamatos esése, illetve a kínai gazdaság lassulásából fakadó félelmek fenntartották a nyomást ezeken a gazdaságokon.

Egy idő után azonban úgy tűnt, a vihar elállt, az említett gazdaságok pedig összeszedték magukat.

A politikai környezet is változott, Indiában és Indonéziában például kormányváltások voltak, melyek gazdasági reformokat eredményeztek. A befektetők pedig vételi lehetőségként élték meg a korábbi szakadásokat, és a magas hozamok reményében elkezdték pumpálni a tőkét ezekre a piacokra.

Visszatérő árnyak

Most azonban egyre inkább visszatérnek a régi félelmek, ahogy válságok jelei mutatkoznak a feltörekvő piacokon világszerte, Törökországtól Dél-Afrikáig és olyan ázsiai óriásokig, mint Kína vagy India. Az érintett országok közül többen tapasztalják, hogy

a fizetőeszközeik rekord mélységekbe értékelődnek le,

az infláció és a munkanélküliség kilőtt, bizonyos esetekben pedig még az Egyesült Államokkal is feszült viszonyt kell ápolniuk.

A befektetők, úgy tűnik, elfelejtették a korábbi nehézségeket Forrás: 123rf.com

Múlt héten például Argentína fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) sürgősségi hitelért, amivel az ország sokkolta a piacokat. Főleg, hogy az argentin peso már az értékének több mint 50 százalékát elveszítette a dollárral szemben, a kamatok pedig elképesztő mértékben, nagyjából 60 százalékkal emelkedtek.

Mindeközben Törökország még mindig nincs kint teljesen a vízből, főleg hogy továbbra sem tudta érdemben rendezni a fennálló politikai konfliktusát az Egyesült Államokkal.

A török líra pedig nemrég rekord mélységekbe zuhant, a feszültség pedig átterjedt más befektetési eszközökre is.

A török deviza egyébként értékének 40 százalékát veszítette el ebben az évben.

Aktuális figyelmeztetések

Frissebb hír, hogy az indonéz rúpia hétfőn 20 éve nem látott mélypontra szakadt az amerikai dollár ellenében, és hétfőig már közel 9 százalékos esést hozott össze ebben az évben. Ráadásul az indonéz deviza 2018 egyik legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze a térségben, ami az elemzők szerint jelentős részben a súlyos folyó fizetési mérleg hiánynak tudható be. A legnagyobb délkelet-ázsiai gazdaságnak számító

Indonézia államadósságának több mint 40 százaléka devizában van elszámolva,

ami tovább növeli az ország sérülékenységét.

Egyre nehezebb a harc az erős dollár ellen Forrás: AFP/Adek Berry

Még frissebb, már keddi hír, hogy Dél-Afrika 2009 óta először recesszióba csúszott az idei második negyedévben. A hivatalos adatok szerint ugyanis az ország GDP-je 0,7 százalékkal zsugorodott az idei második három hónapban, miközben az elemzők 0,6 százalékos növekedésre számítottak. Mi több, a Statisztikai Hivatal adatai szerint az első negyedéves gyengülés 2,6 százalékos volt, ami még a korábban közölteknél is rosszabb. Nem meglepő, hogy a dél-afrikai rand több mint 2 százalékos eséssel reagált az amerikai dollárral szemben.

A nagy adósságkockázat

Általában is komoly problémát jelent a feltörekvő piacok nagy része számára, hogy a dollárban felvett adósságokat egyre nehezebb törleszteni, ahogy a zöldhasú erősödik – nem véletlen, hogy már formálódik egy globális dollárellenes koalíció is.

Az Institute of International Finance legutóbbi adatai szerint a feltörekvő piacokon (beleértve Kínát is)

2002 és 2007 között 9 ezer milliárdról 21 ezer milliárd dollárra nőttek az adósságszintek, mielőtt tavaly elérték volna a 63 ezer milliárdos mértéket.

Mindeközben az MSCI Emerging Markets index közel 9 százalékot gyengült az idei év kezdete óta, ami jelzi, hogy a befektetők egyre jobban félnek feltörekvőktől.

Noha a befektetők egy része még mindig nem tudja eldönteni, hogy kiszálljon-e a feltörekvő piaci befektetésekből, vagy próbálja megjátszani a magasabb potenciális hozamokat, mégis egyre inkább úgy tűnik, a mostani jelek egy nagyobb problémára utalnak. A CNBC elemzése szerint ugyanis az emelkedő amerikai kamatszintek nagyobb számban terelhetik vissza a befektetőket a fejlett piacok felé. Fennáll tehát a veszélye annak, hogy a feltörekvő piaci buborék kipukkad, és ezúttal valóban komoly válsághoz fog vezetni – zárul az elemzés.