Átalakul a hazai gyógyszeripar, cégek szűnhetnek meg

recept, gyógyszer, patika
Nagykanizsa, 2011. szeptember 15. Jágerné Tuboly Diána szakasszisztens gyógyszereket ad ki egy vevőnek Nagykanizsán, a Király Gyógyszertárban. Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban a gyógyszerek árcsökkenése miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint. A gyógyszerárlicit eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány évben a gyógyszeriparban számottevő javulás ment végbe mind a keresetek, mind a foglalkoztatás területén, azonban kihívás az új rendszer bevezetése - nyilatkozta a Magyosz elnöke.
Vágólapra másolva!

Új rendszert vezetnek be 2019-től, amely a gyógyszerek egyedi azonosítását biztosítja majd. Ennek hatásairól nyilatkozott a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke.

2019-ben átalakulhat a gyógyszergyártó piac a gyógyszerek egyedi azonosítását biztosító új rendszer bevezetésének hatására Forrás: MTI/Varga György

A rendszer bevezetése komoly beruházást igényel, amely a törvényi kötelezettség miatt kényszer is, és ezzel kihathat a kutatás-fejlesztés kiadásokra, az egyéb beruházásokra, a bővülésre és a foglalkoztatásra egyaránt.

Az elnök szerint az azonosítási rendszer az egész piacot átrendezheti, ennek következtében cégek szűnhetnek majd meg, ugyanis az új rendszer működtetésének éves költségeit sokan nem tudják majd vállalni. Greskovits Dávid tájékoztatása szerint ennek a folyamatnak a közepén járunk most, a rendszer 2019 februárjában fog indulni, akkor tisztábban fogunk majd látni - fogalmazott.

A Világgazdaság utánajárt az iparági adatoknak is, eszerint a 2013-ban 136 hazai gyógyszergyártó cég száma érdemben nem változott, jelenleg 139 ilyen cég van. Az iparág viszont növelte az alkalmazottak számát, öt év alatt 14,6 ezerről 17,1 ezerre.

A Magyosz elnöke szerint az alkalmazottak létszáma rövid távon tovább növekedhet, de a szakemberhiány a gyógyszeriparra is kihat. Főként a termelés és minőségirányítás terén keresnek szakembereket a cégek, méghozzá folyamatosan.

Cikkünk a Hrportál.hu írása alapján készült.