13 milliárd forintot szán az NTfA a kkv-k tőzsdére jutásának segítésére

tőzsde, illusztráció
A népszerűtlen vagy akár botrányos, ezáltal alacsony névértékű részvény hosszú távon sokat hozhat
Vágólapra másolva!
A következő 3 év során 13 milliárd forintból 20-25 tranzakció végrehajtásával segíti a kkv-k tőzsdére jutását a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. (SZTA) által kezelt Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap (NTfA). Erről Tóth József, az alapkezelő tranzakciós igazgatója beszélt a Növekedés.hu-nak.
Vágólapra másolva!

Az NTfA-t segíti a BÉT50 című kiadvány, amely bemutatja azokat a hazai kkv-kat, amelyek pénzügyi mutatóik, és az elmúlt évek növekedési teljesítménye alapján éretté váltak arra, hogy elgondolkodjanak a tőzsdén való megjelenésen. A BÉT50 kiadványok készítése során összesen legalább 250-300 vállalkozással készítettek interjúkat.

Ezen potenciális vállalati kör tőzsdei megjelenésének támogatására jött létre elsősorban az NTfA.

Az első befektetési periódus 2021. június 30-ig tart, az addig tartó időszak alatt mintegy 20-25 tranzakciót terveznek végrehajtani.

Átlagosan mintegy 1 millárd forint méretű tranzakciókat terveznek - a tranzakciókhoz szükséges privát befektetői kör invesztíciójával együtt.

Az NTfA célja a kkv-k tőzsdére jutásának segítése - 13 milliárd forint áll rendelkezésre ehhez Forrás: AFP/Martin Oeser

Az NTfA által nyújtott finanszírozás felhasználása többrétű lehet, függően attól, hogy az adott vállalkozás milyen fázisban van: például közvetlenül egy nyilvános kibocsátás előtt áll, vagy még csak az arra való felkészülés stádiumában van. Alapvetően tőzsdei felkészülésre, a professzionális menedzsment bővítésére, meghatározott menedzsment-szintek kialakítására, akár vállalatirányítási rendszerek bevezetésére vagy olyan tanácsadásra fordítható ez az összeg, amely mind azt a célt szolgálja, hogy ezek a cégek prudens módon felkészüljenek arra, hogy a kibocsátásig eljussanak.

Sok cég várt már Magyarországon olyan forrásra, mely kimondottan tőzsdeérett vállalkozásokat céloz.

Az NTfA szabályrendszere kisebbségi tulajdonrész szerzését teszi lehetővé egy vállalkozásban, ez maximum 49 százalék. Az alsó határ mindig attól függ, hogy a cég milyen vállalatértékelés mellett tervezi az adott összegű tőkebevonást, de alapvetően 20 százalék körüli a megcélzott az alsó limit. Jelen pillanatban azt látják, hogy nagyjából, átlagosan 3 milliárd forintos cégértéknél gondolja úgy a tulajdonosi kör, hogy az adott vállalkozás érdekes sztori lehet tőzsdei szemmel nézve is.

Tóth József szerint a vállalati kultúra építésében nagy szerepe van annak, hogy a BÉT hozzáférhetővé tette Magyarországon is a londoni ELITE Programot. Ezen a cégek – és nem magánszemélyek! -, olyan vállalati menedzsement képességekre tehetnek szert, amelyek mentén akár azt is képesek felmérni, hogy milyen lépésekre van szükség a tőzsdei megjelenéshez.

Évente, a BÉT stratégiájával összhangban, 4-8 tranzakciót terveznek, fél éven belül előreláthatóan 4 tranzakciónak lehet realitása. Ezek nagy része a tőzsde előszobájának tekinthető Xtend platformon valósulhat meg, de nem tartják kizártnak a BÉT felsőbb kategóriáiban való új kibocsátásokban való részvételt sem.

A teljes interjú itt olvasható el.