A bóvli lett a befektetők csendes menedéke

hangulat nyaralás tenger luxus pihenés
Vágólapra másolva!
Ha vannak olyan eszközosztályok a világpiacon, amelyekről utoljára gondolná bárki is, hogy menedékeszközökként működhetnek, akkor az egyik ilyen biztosan a gyenge hitelminősítéssel bíró bóvlikötvény lenne. Ezek az igen kockázatos, ám az átlagnál magasabb hozamokkal kecsegtető eszközök azonban most mégis védettséget élveznek a piaci felfordulásokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben egy igen furcsa jelenséget figyelhettek meg a befektetők, ahogy a magas hozamú, komoly kockázattal bíró vállalati kötvények (bóvlikötvények) meglepően ellenállóak voltak a piaci turbulenciákkal szemben. A Bank of America Merrill Lynch elemzője, Oleg Melentyev vette a fáradtságot, és megvizsgálta, miként volt lehetséges, hogy a bóvlikötvények lényegében menedékeszközökké váltak.

Meglepő védettség

Az, hogy az amerikai állampapír menedékeszköz, nem meglepő, hiszen nagyon kevés esély van arra, hogy a világ legnagyobb gazdasága fizetésképtelenné válik, és nem tudja visszafizetni az adósságait.

A bóvlikötvények azonban éppen azért kecsegtetnek magasabb hozamokkal, mert a mögöttük álló vállalatok túlságosan el vannak adósodva és reális esély van arra, hogy csődbe mennek.

Melentyev azonban hangsúlyozza, a magas hozamú kötvénypiac szerepe ebben az évben megváltozott. Ez az eszközosztály ugyanis relatív biztonságban volt, miközben a legtöbb terület tapasztalt kisebb vagy nagyobb turbulenciát – írja a MarketWatch.

Meglepően biztonságosak a veszélyes bóvlikötvények Forrás: 123rf.com

Az amerikai bóvlikötvény-piac idén 1,8 százalékkal erősödött, ami bár igen halovány például az S&P 500 részvényindex teljesítményéhez képest, azonban sikerült elkerülnie azt a felfordulást, amely még ma is érezhető a feltörekvő piacokon, illetve a jobb minősítésű kötvények körében. Ezt bizonyítja, hogy

a magas minősítésű vállalati kötvények 2,4 százalékos gyengülést mutattak,

míg a dollárban elszámolt feltörekvő piaci szuverén adósságok 5 százalékos gyengült produkáltak – derül ki a CreditSights adataiból.

Melentyev úgy érvel, hogy a bóvlikötvények meglepően jó teljesítménye három tényezőnek tudható be. Az egyik az amerikai adócsökkentés, a másik a gyengülő kínálat, a harmadik meg az amerikai jegybank fokozatos szigorítása.

A döntő tényezők

A Donald Trump által bevezetett adócsökkentések első körben rendkívül megdobták a vállalati profitokat, ami azt is eredményezte, hogy

az eladósodott cégek különösebb nehézségek nélkül tudták kezelni a hiteleiket a mérlegeikben.

Ez pedig az adósságállomány leépítésével járt, aminek következtében a legnehezebb helyzetben lévő cégek 7,8-szeresre tudták csökkenteni az adósságuk és az adózás előtti eredményük arányát júniusban. Múlt decemberben ez a ráta még 8,4-szeres volt.

Egyelőre elmaradhat a nagy vihar Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

A bóvlikötvények piacán a kereslet és a kínálat úgy alakult tehát át, hogy az lehetővé tette, hogy a kockázatos eszközosztály hátszelet élvezhessen a turbulenciák idején is. A kínálat csökkenését mutatja, hogy a teljes bóvlikötvény-kibocsátás az elmúlt időszakban, éves alapon, 22 százalékkal zsugorodott.

Végül az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed folyamatosan, de kiszámítható léptékben emeli az amerikai alapkamatot,

amivel megakadályozza, hogy a szigorítás jelentősebb és hirtelen hatást gyakoroljon a bóvlikötvények hozamaira.

Az erős amerikai makrogazdasági adatokat figyelembe véve a Fed elnöke azt jelezte, idén még két kamatemelést terveznek, jövőre pedig három szigorítás várható. Ezek a kilátások pedig arra ösztönzik a vállalatokat, hogy folytassák az adósságaik leépítését, ami szintén áldást jelent a magas hozamú kötvénybefektetőknek.

Minél tovább tart ez az adósságleépítési folyamat, annál valószínűbb a hitelciklus kitolódása. Ez pedig egyre nagyobb teret enged a Fed számára, hogy normalizálja a monetáris politikáját – foglalta össze a helyzetet Melentyev.