Hogyan dolgozhatok nyugdíjasként, mint egyéni vállalkozó?

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
Egy olvasó nyugdíjba megy és az egyik egyetemi diplomáját hasznosítva lelki gondozóként szeretne tevékenykedni önkormányzatoknál. Azt kérdezte a Hrportál.hu-tól, hogy hogyan tehetné ezt meg egyéni vállalkozóként?
Vágólapra másolva!

Dr. Farkas András nyugdíjszakértő szerint az önkormányzatok nyugdíjas egyéni vállalkozóként, vállalkozási vagy megbízási szerződés keretében történő munkavégzés feltételeiről szabadon döntenek. Ez azt jelenti, hogy központi szabályozás híján a vállalkozóknak az egyes önkormányzatoknál (megyei önkormányzatnál) kell érdeklődnie a megállapodások lehetőségeiről és a szerződéskötés módjáról.

Ugyanakkor mint bármely, nyugdíj melletti egyéni vállalkozásról, úgy általánosságban erről is elmondható, hogy

a nyugdíjas egyéni vállalkozó havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet, a jövedelme után pedig - a 15 százalékos személyi jövedelemadón túl - 10 százalék nyugdíjjárulékot.

Nem kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot arra az időtartamra, ha a nyugdíjas egyéni vállalkozó keresőképtelen, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben részesül, fogvatartott, állat-egészségügyiszolgáltató tevékenysége szünetel, ügyvédi tevékenysége, közjegyzői vagy szabadalmi ügyvivői kamarai tagsága szünetel, egyéni vállalkozói tevékenysége szünetel, illetve foglalkoztatása a munkaviszonyában vagy egyidejűleg fennálló több munkaviszonyában együttesen eléri a heti 36 órát.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a bevételtől függetlenül kell megfizetnie a nyugdíjas egyéni vállalkozónak Forrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

A nyugdíjas egyéni vállalkozó is választhatja a kisadózást.

A kata választása esetén havi 25 ezer forint tételes adót fizet, mellyel egyösszegben kiváltja a vállalkozói személyi jövedelemadót és vállalkozói osztalékalap utáni adót vagy átalányadót, a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást.

Cikkünk alapjául a Hrportál.hu írása szolgált.