Meglepő nyertese lehet a kereskedelmi háborúnak

cat lai port, Vietnám, kikötő
Ships are loaded and unloaded at Ho Chi Minh City's Cat Lai container port, 21 December 2006. Vietnam, 11 January became the 150th member of the World Trade Organisation (WTO), a step expected to launch an era of radical change for the communist-ruled and economically booming nation. AFP PHOTO/HOANG DINH Nam / AFP PHOTO / HOANG DINH NAM
Vágólapra másolva!
Vietnám akár nyerhet is azon, ha az USA és Kína között tovább eszkalálódik a kereskedelmi konfliktus. Ez pedig még akkor is igaz lehet, ha Washington még további vámokat vet ki a világ második legnagyobb gazdaságára.
Vágólapra másolva!

Igen nagy mennyiségben áramolhat külföldi működő tőke Vietnámba, ha az Egyesült Államok és Kína között nem csillapodnak a kedélyek, és tovább fokozódik a kereskedelmi háború – mondta a CNBC-nek Bill Stoops, a Dragon Capital befektetési vezetője. A szakértő szerint ugyanis a vámokból fakadó költségnyomás Vietnám felé terelheti a tőkét.

Mi több, még az is előfordulhat, hogy Kína elkezdi a termelésének egyre növekvő részét áttelepíteni Vietnámba. Mindez addig gond nélkül eltarthat, amíg az Egyesült Államok nem támadja meg célzottan ezt a lépést – hangsúlyozta a szakértő.

A nevető harmadik

Ez a jelenség pedig egyenesen trendszerű folyamattá nőheti ki magát. Vietnám ugyanis várhatóan nem lesz célpontja a kereskedelmi háborúnak, noha a délkelet-ázsiai ország 40 milliárd dolláros külkereskedelmi többlettel bír az Egyesült Államokkal szemben.

Washington számára ugyanis Kína a legfontosabb ellenfél, az ország geostratégiai és kereskedelmi súlya miatt

– tette hozzá Stoops.

Vietnám éppen azért jöhet ki jól az óriások konfliktusából, mert az ország USA-ba irányuló exportja annyira kicsi, hogy a washingtoni politikának fel sem tűnik a vihar közepette.

Vietnám nevető harmadikként kerülhet ki a kereskedelmi háborúból Forrás: 123rf.com

Mindeközben korábban több elemzés is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy az ázsiai térség lehet a kereskedelmi háború nagy vesztese. Ráadásul a feltörekvő piacok általában is komoly pofonokat kaptak az elmúlt időszakban, ahogy

egyre több befektető kezdett el félni attól, hogy a török és argentin válság hatásai továbbgyűrűznek.

Ez az ázsiai devizákat is elérte, az indonéz rúpia például két évtizedes mélypontra szakadt a dollár ellenében szeptember elején.

A védettség előnyei

Stoops azonban úgy látja, Vietnámnak jelenleg nem kell aggódnia a fentiek miatt, mivel az ország fizetőeszköze, a dong, igen erős makrogazdasági háttérrel bír. Ezzel együtt Vietnám jelentős devizatartalékkal rendelkezik, a folyó fizetési mérlege pedig nettó pozitív tartományban mozog.

Erős gazdasági alapokról várja a jövőt Vietnám Forrás: AFP/Ye Aung Thu

Abban az esetben tehát, ha az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő 12 hónapban 100-125 bázisponttal megemelné az USA alapkamatát,

a dong továbbra is elég stabilan tudna állni a lábán.

A vietnámi fizetőeszköz ereje részben abból fakad, hogy a hazai lakosság kedvezően áll ahhoz, ahogy a dongot menedzselik – tette hozzá a szakértő.

A problémát az jelentené, ha a dong árfolyama elkezdene jelentősebb kilengéseket mutatni, ez ugyanis potenciálisan megkötheti az ország kezét. Egy ilyen folyamat viszont inkább külső, mintsem belső hatásra indulhat el – mondta Stoops.