Az építőipar digitalizálása szükséges a versenyképessége megőrzéséhez

felújítás építkezés tervrajz Tavaszi felújítás, házépítés - Így csökkentsd tudatosan a fűtésszámlád!
Vágólapra másolva!
Digitalizálni kell a teljes építőipart, azaz olyan számítógépes rendszert kell alkalmazni, ami lefedi a tervezői, kivitelezői és minőségellenőrzési feladatokat is, mert a szektor csak így maradhat 2020 után versenyképes a belföldi és a nemzetközi piacokon egyaránt - mondta Reicher Péter, a Graphisoft SE Magyarországért felelős vezetője egy sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A magyar építőipar az újlakás-vásárlásnál alkalmazható 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) program keresletélénkítő hatása miatt, valamint a jelentős állami beruházásoknak és a beérkező európai uniós forrásoknak köszönhetően kedvező helyzetben van.

A szektornak azonban fel kell készülnie a 2020 utáni időszakra, ehhez pedig szükség van a digitális megoldások elterjedésére.

Az építőipari szoftvereket fejlesztő Graphisoft szerint a szektor számára megoldást jelent a tervezők, mérnökök, kivitelezők és ingatlanberuházók által egyaránt használható BIM (épületinformációs modellezés) rendszer.

Ez a modell összeköti az egyes részfolyamatoknál alkalmazható számítógépes programokat, így a tervezők egyben láthatják többek között az egyes mérnökök munkáit, az épületgépészeti eljárásokat és a minőségellenőrzésnél talált problémákat.

A munkafolyamatok összehangolása pedig nagy mértékben csökkenti a beruházás költségeit és növeli az építőipar hatékonyságát.

Reicher Péter szerint az építőipar versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlen a digitalizáció Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban bizonyos beruházási érték felett már kötelező, illetve ajánlott a BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata. Magyarországon egyes nagy állami beruházásoknál is megjelent már a BIM-rendszer részleges alkalmazása, például a Liget projektnél és a Puskás Stadion építésénél.

A szakember úgy vélte,

Magyarországon az épületinformációs modell rendszert 1-1,5 milliárd forint vagy ennél nagyobb értékű állami beruházásoknál kellene használni, számításaik szerint a belépő értéknél körülbelül 200 millió forintot lehetne spórolni.

Magyarországon a mérnökök mintegy 80 százaléka használja a Graphisoft által a világon elsőként kifejlesztett, a BIM technológiát lehetővé tévő építészeti tervezőszoftvert, az Archicad-ot.

A szakember beszélt arról is, hogy pozitívumnak tekinti a Magyar Mérnöki Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Építész Kamara által kidolgozott, és a kormányhoz a múlt héten eljuttatott beruházási kódexet, amely a közpénzből készülő fejlesztéseknél pontosan meghatározza többek között a beruházási lánc résztvevőit, feladataikat, tevékenységi és felelősségi körüket.