Vissza lehet kérni a feleslegesen befizetett ehót

könyvelő , könyvelés
Vágólapra másolva!
Kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó az osztalék után fizetendő 14 százalék egészségügyi hozzájárulásnál (eho) több éven keresztül nem vette figyelembe a társas vállalkozás által megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék összegét. Az szja-bevallások önellenőrzésével visszaigényelhetők-e a 2014-2017. éveket érintő összegek?
Vágólapra másolva!

Az olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt az Adózóna.hu-n.

A válasz szerint vissza lehet kérni önellenőrzéssel az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást a kötelezettség eredeti időpontjában hatályos szabályok szerint, de a helyesbítendő adóra előírt bevallási időszakra az adómegállapításhoz való jog elévülési idején belül lehet önrevíziózni.

Van mód a feleslegesen befizetett eho visszaigénylésére, de csak az elévülési időig Forrás: 123RF

Arra az esetre is érvényes ez, ha az adott adónem időközben megszűnt, és az azt megalapozó anyagi jogszabályok már nincsenek hatályban. Kizárólag a már benyújtott adóbevallás helyesbíthető önellenőrzéssel, csak az adóbevallás benyújtására előírt határidőt követően.

A helyesbített adóalapot, adót és költségvetési támogatást a helyesbítéstől számított 15 napon belül az erre a célra szolgáló nyomtatványon kell bevallani, a feltárt adókülönbözetet befizetni, illetve a 15. nap után nyílik meg a lehetőség az adózót megillető adókülönbözet visszaigénylésére.

Az adóbevallások önellenőrzésére főszabály szerint az adott időszakra vonatkozó bevallási nyomtatványt kell használni. Az önellenőrzést jelölni kell a főlapon, az erre a célra szolgáló, „bevallás jellege" mezőben, O betűvel.