Nő a nyugdíjas munkavállalók bére az új járulékszabályok miatt

ellenséges nyugdíjas
Vágólapra másolva!
A nyáron elfogadott jogszabályi változásoknak köszönhetően 14 százalékkal növekedhet a nyugdíjas munkavállalók nettó bére - írja a Vg.hu.
Vágólapra másolva!

A hazai munkaerőhiány miatt a nyugdíjasok foglalkoztatása reális alternatívát jelent a hazai kkv szektorban – hívja fel a figyelmet a Saldo Zrt. A szabályozói környezet átalakításának eredményeként 2019. január 1-től a saját jogú nyugdíjasnak minősülő munkavállalók kikerülnek a biztosítottak köréből, emiatt a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalók munkabéréből csak 15 százaléknyi személyi jövedelemadót vonnak majd le, ellentétben a jelenlegi, 2018. december 31-ig tartó szabályokkal, amikor a nyugdíjasok munkabéréből még további 10 százalék nyugdíjjárulékot és 4 százalék egészségbiztosítási járulékot is levonnak.

A 2019. január 1-től életbe lépő új szabályozásnak köszönhetően

a nyugdíjasok nettó jövedelme így a bruttó bérhez képest 14 százalékkal, a nettó bérhez képest 16,28 százalékkal nő

(hiszen utóbbi esetben a bázis alacsonyabb ugyanarra az összegre).

Több nyugdíjas térhet vissza a munka világába a számukra és a munkáltatók számára egyaránt kedvező járulékszabály-változások miatt Forrás: --

Fontos összefüggés, hogy nem csak a nyugdíjas munkavállalóknak lesz kevesebb a jövő évtől a közterhekkel kapcsolatos kötelezettség, de a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkabére után

a munkáltatónak sem kell majd megfizetnie jövő év január 1-től a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót és az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettséget.

A nők negyven éves jogosultsági idejével nyugdíjban kerülő nők számára is változás jön: a nyugdíj melletti munkaviszonyukban kapott munkabérük már nem fog beleszámítani keresetkorlátba, hiszen azzal, hogy nem fizetnek járulékot a munkaviszonyuk után, így nem is lesznek biztosítottak.

Cikkünk a Vg.hu írása alapján készült.