Bezuhanhat az amerikai olaj a következő hetekben

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az amerikai WTI típusú nyersolaj hordónkénti árfolyama akár 65 dollárig is süllyedhet ebben az évben, ahogy a finomítóknak extra munkát jelent majd az új szabályokra való felkészülés. Ez pedig visszafogja a finomítók nyersolaj iránti keresletét, lenyomva WTI árát. Hosszabb távon azonban tovább emelkedhet az amerikai olaj.
Vágólapra másolva!

A következő hetekben beindul az amerikai finomítók karbantartási időszaka, aminek eredményeként a következő 6-7 héten belül napi 1-1,5 millió hordóval csökkenhet a finomítók nyersolajkereslete. Ezt figyelembe véve Tom Kloza, az Oil Price Information Service szakértője arra figyelmeztet, hogy az amerikai WTI nyersolaj árfolyama idén akár 65 dollárig is szakadhat – írja a Business Insider.

A mostani karbantartási időszak azért különleges, mert

a finomítóknak el kell kezdeniük az átállást a 2020-tól életbe lépő új környezetre.

Az új szabályok értelmében ugyanis csak olyan hajókat engednek az óceánra, melyek üzemanyagának kéntartalma maximum 0,5 százalékos. Ez egyébként a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet stratégiájának a része, melyek célja, hogy 2050-ig a felére csökkenjen a tengeri szállítmányozás károsanyag-kibocsátása.

A lejtmenet szezonja

Ez a változtatás azoknak a finomítóknak kedvez, akik kellően felszereltek ahhoz, hogy alacsony kéntartalmú üzemanyagokat állítsanak elő. Mindazonáltal az átállás igencsak időigényes, aminek következtében valószínűsíthető, hogy

érezhetően csökkenni fog a nyersolajkereslet a finomítók részéréről.

A konkrét árfolyamhatások azonban egyelőre még nem világosak.

Az amerikai WTI nyersolaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: investing.com

Noha a WTI-t követő piaci szereplők jelentős része már beárazta a karbantartási és a téli szezon árfolyammozgató hatásait, Kloza véleménye azért izgalmas, mert a szakértő szerint a vártnál sokkal súlyosabb következményei lehetnek a mostani időszaknak.

A másik tényező, amely időlegesen felforgathatja az olajpiacot, az a hurrikánszezon. A szakértők szerint ugyanis rövidtávon várható a kereslet beszakadása, azonban

néhány hét múlva elkezdhet megugrani a kereslet, ahogy az újjáépítések megkezdődnek.

Ez a hosszabb távú hatás azonban akár ellensúlyozhatja is valamennyire a karbantartási időszakból fakadó keresletcsökkenést.

Hurrikán és olaj

Van még egy tényező, amely azt támasztja alá, hogy ha lesz is időszakos lejtmenet a WTI árfolyamában, mégis jöhet még további emelkedés a későbbiekben. Az Irán elleni újabb amerikai szankciók ugyanis várhatóan nem fognak komolyabb zavart vagy pánikot okozni az olajpiacon, mivel eddig több jelzés is érkezett az OPEC és Oroszország részéről arra vonatkozóan, hogy készek módosítani a kitermelési ütemen annak érdekében, hogy pótolják a kieső iráni nyersolajat.

A hurrikánszezon hosszabb távon felnyomhatja a keresletet Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Mindez pedig arra utal, hogy bár a következő hetekben eshet az amerikai olaj ára,

hosszabb távon a WTI folytathatja az együttmozgást a Brent típusú olajjal.

Kloza pedig arra számít, hogy a Brent az idei év utolsó negyedévében a hordónkénti 80 dolláros szint körül mozog majd.

Közép-európai idő szerint csütörtök reggel az amerikai WTI hordónkénti ára valamivel 71 dollár fölött, míg a nemzetközi benchmarknak számító Brent 79,70 dollár körül mozgott.