A munkaerőhiány alkupozícióba hozta a munkavállalókat

autószerelő dolgozik ÉPÜLET gyár gyártósor karosszéria KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Mercedes munka közben
Kecskemét, 2015. január 20. Gyártósor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, ahol bemutatták az első hazai gyártású CLA Shooting Brake modellt 2015. január 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Várhatóan jövőre is átlagosan két számjegyű béremelés jöhet mind a versenyszféra, mind az állami szektor cégeinél. A munkaerő megtartása elsődleges szemponttá vált, ráadásul a fluktuáció sok területen már a rendkívüli bérrendezést is kikényszeríti.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen megfordult a korábbi munkaerőpiaci tendencia, a gazdaság egyre több területén ugyanis már alkupozícióban van a dolgozó, mivel a számos ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt a fluktuáció is megnőtt – mondta a Magyaridők.hu-nak Buzásné Putz Erzsébet.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének (MTSZSZ) elnöke az idei folyamatokkal kapcsolatban arról beszélt,

a munkaerőigény hatására számos cég hajtott végre a versenyszférában az előre tervezett, jellemzően tíz százalék feletti béremeléseken kívül további, több esetben szintén két számjegyű év közbeni keresetrendezést.

A munkaerőhiány teljesen új pozícióba hozta a munkavállalókat a korábbi évekhez képest Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A munkavállalók egyre nagyobb része ugyanis már másik munkahely után néz, ha keresetében lemaradást tapasztal vagy ha szabálytalanul foglalkoztatják, de akkor is, ha nem részesül megfelelő bánásmódban.

Egyre többen vannak azok is, akik kevesebb túlórát és több szabadidőt szeretnének. Sok területen fordul elő ugyanis, hogy a létszámhiány miatt rendszeres túlmunkát kell vállalniuk az alkalmazottaknak.

Buzásné Putz Erzsébet éppen ezért fontosnak tartja a béren kívüli juttatások rendezését, a kedvezményes cafeteria kivezetésével egyfelől magasabb béremelést, másfelől a rekreációs lehetőségek szélesítését kéri a szakszervezet a versenyszférával folytatott tárgyalások során.

A teljes cikk itt olvasható el.