Drágább lesz céges üdülőben pihentetni az alkalmazottakat

Balaton
Vágólapra másolva!
Egy korlátolt felelősségű társaság vásárol egy üdülőt, az áfát visszaigényli, mivel bevételszerzés céljából vette az ingatlant. De vajon hogyan alakul az adófizetés akkor, ha a tulajdonosok és az alkalmazottak is igénybe veszik az ingatlant üdülésre, vajon egy elbírálás alá esnek-e? – kérdezte egy olvasó az Adózóna.hu-n.
Vágólapra másolva!

Ha az üdülőt csak most vették meg, akkor vélhetően már csak jövőre pihennének benne a kft. dolgozói, illetve tulajdonosai, mely esetben

az üdülés szokásos piaci értékét a magánszemélynek a kft.-vel való jogviszonya szerinti jövedelemként kell figyelembe venni, amely után a közterheket a kft.-nek, illetve a magánszemélynek kell megfizetnie

- írja válaszában Surányi Imréné okleveles közgazda. A dolgozók és a tulajdonosok közötti különbségtétel a társasági adóról (tao) szóló törvény 3. számú mellékletének 3. pontján alapszik.

A cégnek még az alkalmazottak számára térítésmentes üdülés után is kell áfát fizetnie Forrás: Balatoni Kör

Az áfa tekintetében az üdülő beszerzése (mivel az nem lakóingatlan) nem esik tételes áfalevonási tiltás alá, így az általános szabályok szerint kell az áfa levonhatóságát megvizsgálni. Azaz, ha az adóalany adóköteles gazdasági tevékenységét szolgálja a beszerzés, úgy levonható az áfa. Itt érdemes figyelni az ingatlanra vonatkozó speciális szabályokra is: használt ingatlan esetén fordított adózással kell számolni.

Ugyanakkor, ha az adóalany érvényesítette adólevonási jogát, akkor

a tulajdonosok és dolgozók üdülőhasználatának vonatkozásában is áfafizetésre kötelezett, még akkor is, ha a kft. nem kért térítést a dolgozóktól/tulajdonosoktól az üdülő használatáért.

További részleteket az Adózóna.hu-n olvashatnak a témáról.