Vágólapra másolva!
A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 53,8 pont, ami jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az index kisebb az augusztusi 56,0 értéknél, de a nyolcadik legmagasabb szeptemberi 1995 óta, és nagyobb az 52,8 pontos hosszú távú szeptemberi átlagnál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
Vágólapra másolva!

A Capital Economics elemzőház regionális kitekintője szerint

régiónkban általános lassulás következett be a német gazdaság visszaesésének hatására, de mi magyarok kisebb eséseket szenvedtünk, mint például a lengyelek vagy a csehek.

A hazai vállalatok helyzetét továbbra is segíti az állami finanszírozás stabil helyzete. Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a második negyedév végén zárult egy évben 1338 milliárd forint volt, a GDP 3,4 százalékát tette ki. Egyedül a második negyedévben az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó finanszírozási igénye 150 milliárd forint volt, ami a negyedéves GDP 1,5 százalékának felelt meg - hozta nyilvánosságra tegnap a Magyar Nemzeti Bank.

Továbbra is bizakodónak látják kilátásaikat a hazai cégek Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a 2017-re vonatkozó zárszámadási törvényjavaslatot, amelyből kiderül, hogy a magyar gazdaság kedvező évet zárt, az uniós módszertan szerint számított eredményszemléletű hiány a bruttó hazai termék 2,2 százaléka volt, miközben az államadósság aránya a GDP 73,3 százalékára csökkent - nyilatkozta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a közmédiának.

Az év végi szezonra is jók a kilátások.

A kormány korábban 4,3 százalékos növekedést irányzott elő az össztermékben 2018-ra, de ez a jelenlegi adatok alapján még felül is teljesülhet. A kormányzat 4 százalékos vagy azt meghaladó bővülési ütemet vár tartósan, azonban jövőre várhatóan csak 3 százalékos lehet a bővülési ráta, ez még mindig az uniós átlag duplája. Sok múlik majd a lakossági fogyasztáson, illetve a vállalatok beruházási hajlandóságán, utóbbihoz az uniós források kifutásával piaci alapú forrásokhoz kell majd fordulniuk.

Írásunk a Magyaridők.hu alábbi cikke alapján készült.