Az olajár miatt van nagy bajban a világ harmadik legerősebb gazdasága

India Arbeit Kultur Personen Religionen Wirtschaft Frauen Handel Hinduismus Indien Jugend Kinder Landschaft Menschen Reisen Szene Tourismus TRADITION Bevölkerung Markt farbig fröhlich weiblich Sitte Grinsen Land Gläser Ausverkauf Arbeiterin Foto Kind trad
Girl selling flowers in Varanasi, India. Varanasi, Uttar Pradesh, India. For most of the year you can walk freely along the whole length of the ghats, although during and immediately after the monsoon the water level is too high for this. It's a unique, world-class 'people-watching' walk as you mingle with the fascinating mixture of people who come to the Ganges not only for a ritual bath but also to wash clothes, do yoga, offer blessings, buy paan (a mixture of betel nut and leaves for chewing), sell flowers, get a massage, play cricket, wash their buffaloes, improve their karma by giving to beggars, or simply hang around. This is traditional India at its most colourful and picturesque and photo opportunities abound. Assi Ghat, furthest south of the main ghats, is particularly important as the River Asi meets the Ganges near here and pilgrims come to worship a Shiva lingam beneath a pipal tree.Vishnu. Privileged VIPs are cremated at the Charanpaduka, which also has a temple dedicated to Ganesh.
Vágólapra másolva!
Rekord mélységbe szakadt idén az indiai rúpia, és az elemzők szerint a gyengülés üteme nem is fog lelassulni belátható időn belül. Még akkor sem, ha az indiai jegybank ezen a héten kamatot emel.
Vágólapra másolva!

Az elemzők többsége arra számít, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdaságának jegybankja ezen a héten 25 bázisponttal megemeli az alapkamatot, és jövőre további szigorítások is várhatók. Bár normális esetben a kamatemelésnek erősítenie kéne egy ország fizetőeszközét, a piaci szereplők mégis azt várják, hogy a rúpia tovább fog gyengülni – mondta a CNBC-nek Prakash Sakpal, az ING bank kutatási alelnöke.

A 25 bázispontos emelés nem fog érdemben segíteni a rúpián, ehhez a jegybanknak sokkal erősebben kellene beavatkoznia.

Ez azonban jelenleg valószínűtlennek tűnik – tette hozzá az elemző. Sakpal előrejelzése szerint az indiai jegybank az amerikai Feddel párhuzamosan három kamatemelést fog behúzni ebben az évben, de ezzel lényegében egyáltalán nem tud majd lendületet adni a rúpiának az amerikai dollár ellenében. Egy másik megkérdezett szakértő úgy nyilatkozott, a sorozatos kamatemelés (mint Indonéziában) segíthetne a rúpián, de egyetlen szigorítás még nem fogja elérni a kívánt hatást.

Rekord mélységben

Egyre égetőbb szükség lenne azonban némi lendületre, mivel

a rúpia az elmúlt két hónapban rekord mélypontokra süllyedt a dollárral szemben

– a folyamat következtében az indiai fizetőeszköz a 73-as szintet is átlépte. Mindez pedig több mint 14 százalékos gyengülést jelent az év eleje óta, amivel a rúpia a régió legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze lett, beállva az indonéz és a fülöp-szigeteki devizák mellé.

A dollár/rúpia árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Az indiai fizetőeszköz gyengülése mögött jelentős részben az olajár emelkedése van – India a világ egyik legfontosabb olajimportőre –, kiegészülve az egyre növekvő folyó fizetési mérleg hiánnyal. Az elemzők ehhez hozzáteszik, hogy az általános hangulat sem segített a rúpián, ahogy a befektetők elkezdtek aggódni a feltörekvő piacok miatt, főleg a Törökországban és Argentínában tapasztalt problémák következtében, és egyre többen eladói pozíciókat vettek föl a devizapiacon.

A jegybank döntéseit azonban elsősorban az infláció mozgatja,

amely augusztusban lecsúszott a központi bank céljának számító 4 százalék alá. Az infláció pedig nem független a rúpia gyengülésétől, mivel ha a fizetőeszköz gyengül, a külföldi importtermékek drágulnak, ami végső soron megemeli a fogyasztói árakat.

Infláció és növekedés

Ha azonban a kamatok emelkednek, és ezzel sikerülne erősíteni a rúpiát, akkor az olcsóbbá válna az importált olaj is, ami igen komoly segítséget nyújtana az indiai gazdaságnak. A mostani állapotok szerint

ha az olaj világpiaci ára 10 százalékkal emelkedik, az 20-30 bázisponttal dobja meg az indiai inflációt.

Amennyiben a rúpia nagyjából 5 százalékkal gyengül, akkor az szintén 20 bázisponttal emelheti meg a fogyasztói árindexet.

Az olaj ára nagyban befolyásolja az indiai jegybank döntését Forrás: DreamsTime

Mindazonáltal a legutóbbi visszafogott inflációs adatok egyelőre lehetővé teszik az indiai jegybank számára, hogy kivárjon, és óvatos lépésekkel próbálja erősíteni a rúpiát.

Vagyis jelenleg nem úgy tűnik, hogy a központi bank pánikba esne, és hirtelen bekeményítene

– legalábbis amíg az infláció kordában tarthatónak tűnik számára.

Mindeközben a prognózisok szerint az indiai GDP növekedése idén meg fogja haladni a 7 százalékos ütemet, azonban a kamatemelések hatására a gazdasági bővülés is lassulásnak indulhat.