Jövőre változnak az innovációs járulék alóli mentesség szabályai

illusztráció cégadatok
http://www.dreamstime.com/stock-photos-hand-write-computer-image504763
Vágólapra másolva!
A 2018. évi XLI. törvény 2019. január 1-jével módosította az innovációsjárulék-kötelezettségre vonatkozó előírások közül a vállalkozás méretét meghatározó előírást. Az Adózóna.hu ismerteti az új szabályokat.
Vágólapra másolva!

A 2018. évi XLI. törvény módosította az Inno tv. előírását. Az új megfogalmazás szerint az innovációsjárulék-kötelezettség alól a Kkv. tv. szerinti mikro- vagy kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaság mentesül. Ez pedig azt jelenti, hogy a 2019. január 1-jével (naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazóknak az üzleti év első napjával) történő besorolás meghatározáskor figyelembe kell venni (konszolidált beszámoló alapján, vagy ennek hiányában az egyes gazdasági társaságok egyedi beszámolója alapján) a kapcsolódó gazdasági társaságok teljes mérlegfőösszegét, árbevételét, és létszámát, illetve a partner gazdasági társaságok adatait – amelyek közvetlenül tulajdonosai az adott gazdasági társaságnak, vagy közvetlenül az adott gazdasági társaság tulajdonában vannak – a tőkeérdekeltségi, illetve a szavazati arányok közül a nagyobbnak megfelelő arányban kell figyelembe venni. Keresztrészesedés esetén a magasabb százalékot kell alkalmazni.

2019-től egységessé válik a mikrovállalkozás és a kisvállalkozás besorolása az innovációsjárulék-mentesség és a többi támogatás vagy kedvezmény vonatkozásában Forrás: Lincolnrogers | Dreamstime.com

A módosítás azt jelenti, hogy jövőre egy gazdasági társaság az innovációsjárulék-kötelezettség szempontjából is akkor minősül mikro vállalkozásnak vagy kisvállalkozásnak, mint más esetben.

Eddig ugyanis eltért a támogatások vagy társaságiadóalap-kedvezményekhez és adókedvezményekhez figyelembe vett mikro- és kisvállalkozás az innovációsjárulék-mentességhez meghatározottól. Lehetséges volt, hogy a gazdasági társaság az adatai alapján kisvállalkozás volt, de – mivel volt kapcsolódó vállalkozása – társaságiadó-kedvezményt, támogatást nem vehetett igénybe, mert a kapcsolódó vállalkozással együtt már nagyvállalkozásnak minősült (és egyébként innovációs járulékot nem fizetett).

A 2019-től megváltozott szabály alapján nem kell eltérő számítást végezni.

Olyan besorolásúnak fog minősülni a gazdasági társaság, amelyet a Kkv. tv. alapján más kedvezményhez, támogatáshoz meghatároz.

A témáról jóval részletesebben olvashatnak Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló tollából az Adózóna.hu hasábjain.