Törli a NAV egy cég adószámát, ha elérhetetlen

zárva vagyunk
Vágólapra másolva!
Törli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy vállalkozás adószámát, ha a postai levelek vagy a székhelyen végzett bejárás alapján nem találják az adózót.
Vágólapra másolva!

Az állami adó- és vámhatóság az alábbi esetekben törölheti egy gazdasági társaság adószámát a cég elérhetetlenségével kapcsolatban, az Írisz Office adótervezői szerint:

  • a székhelyen végzett helyszíni eljárás alapján a NAV hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy nem található ott az adózó
  • a postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal visszaérkezett a feladóhoz, illetve a megfelelő levélszekrény hiánya miatt kézbesíthetetlennek tekinthető

Ezekben az esetekben a NAV figyelmeztetést küld az adózónak elektronikus úton a törvényes állapot helyreállítására, majd a 30 napos határidő eredménytelen letelte esetén az adószámot törli.

A cég elérhetetlensége az adószáma törlését is okozhatja Forrás: --

Amennyiben a törlő határozat véglegessé válása előtt tisztázásra kerül az adózó helyzete és helyreállította a törvényes állapotot, úgy nem kerül sor a törlésre. Ha mégis törlésre került az adószám, újra lehet kérni a megállapítását. Ám, ha a törlés oka, hogy a vállalkozás bejelentett székhelye nem valós cím, vagy a társaság felszólítása ellenére sem jelentette be szervezeti képviselőjét a NAV-hoz, illetve a társaság képviselője nem valós személy, akkor az adószám újra nem állapítható meg.

Ha az adózó rendelkezik közösségi vagy csoportos adóalanyiság esetén csoportos adószámmal, úgy az szintén törlésre kerül.

A fentieken túl további esetekben is kezdeményezheti az adóhatóság a vállalkozás adószámának törlését, melyről a Piacésprofit.hu cikkében olvashatnak bővebben.