Ezeket a befektetéseket kedveli mostanában a kockázati tőke

üzletember, üzletkötés
16581358 - business people shaking hands make deal and sign contract
Vágólapra másolva!
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint 2018. április-június időszakban 49 vállalkozás jutott 3,26 milliárd forint összértékben tőkéhez Magyarországon. Átlagosan 69 millió forintot fektettek be ebben az időszakban. A befektetett összeg 81 százaléka első körös befektetéshez kötődik. A három legnagyobb befektetési tranzakció adta a teljes piaci aktivitás 61 százalékát.
Vágólapra másolva!

Idén a második negyedévében 49 vállalkozás összesen 3,26 milliárd forint tőkéhez jutott a kockázati tőke piacán. Ez az összeg közel a duplája a 2017-es év ugyanezen időszakában (1,862 milliárd forint) realizáltnak, ugyanakkor kevesebb, mint két évvel ezelőtti (2016 Q2: 7,869 milliárd forint). Bár a 49 tranzakció lényegesen több, mint a tavalyi öt, mégis elmarad a 2016 április-június időszakában záródott 60 ügylettől.

A befektetések 55 százaléka - 49-ből 27 - előzmény nélküli, ún. első körös befektetés volt, ezek tették ki a vizsgált negyedévben elkönyvelt teljes befektetett összeg 81 százalékát.

A legjelentősebb értékű tranzakcióban 5 millió dollárt fektettek az egyik legnagyobb magyar big data cégbe, a Starschema Kft-be.

Ebben az időszakban az átlagos befektetési érték 69 millió forint volt, ami közel duplája az első negyedéves 35 milliónak. A befektetések értéke széles skálán mozgott a vizsgált időszakban, a Starschema 1,5 milliárd forintos befektetési értéke közel ötszázszor akkora, mint az időszakban regisztrált legkisebb, 3 millió forintos tranzakció.

A hazai kockázati tőkebefektetések most optimista környezetben vannak Forrás: 123RF

A legtöbb ügylet az inkubációs fázisban lévő vállalkozásoknál történt; 29 a 49-ből, a szektor jellegéből adódóan értelemszerűen alacsony, 7 millió forint körüli átlagos befektetési összeggel.

2018 második negyedévi tőkebefektetések összesen tíz különböző szektorba irányultak.

Az összeget tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint a fogyasztói szolgáltatások ágazatba.

Az itt elköltött 1,879 milliárd forint a negyedévben befektetett összeg 58 százalékát tette ki. A Starschema (fogyasztói termékek & retail szektor) után az élettudományok (248 millió forint), valamint az üzleti & ipari szolgáltatások, illetve az IT & elektronika szektor következett, mindkettő 100 millió fornt feletti befektetéssel.

Ugyancsak megélénkülni látszik az „exit-oldal": a negyedévben 14 kiszállásra került sor, míg tavaly egész évben összesen 11 exitet regisztrált a HVCA. Pozitív hír az is, hogy a 14 kiszállás hét alaphoz köthető.

5 esetben a management általi kivásárlásra, 4 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor. 2 társaságot leírtak a befektetők, másik kettőnél másik alapnak való eladással zárult a befektetés, míg egy esetben pénzügyi intézménynek történő eladásnál valósult meg az alap kiszállása. Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 5 évig voltak tulajdonosok.

A jövőre nézve pozitív hatás várható attól, hogy vizsgált időszakban kötötték meg az új Jeremie-szerződéseket. Ennek részeként 8 alapkezelő jutott nagyságrendileg 75 milliárd forint forráshoz magánbefektetőktől és a Magyar Fejlesztési Banktól. Az adminisztratív feladatok teljesítését követően ezen alapok indulására várhatóan az év hátralévő hónapjaiban kerül sor.