Nem múlik ki a cafetéria

Group of friends drinking cappuccino at coffee bar restaurant Smart Phone Caffeine Coffee Cup Women Group Of People Personal Perspective Mocha Espresso Cappuccino Cafeteria Young Adult Cheering Drinking Meeting Heat - Temperature Togetherness Friendship O
Group of friends drinking cappuccino at coffee bar restaurant - People hands cheering and toasting with upper view point - Social gathering concept with men and women - Vintage marsala filtered look
Vágólapra másolva!
A cafeteria legnépszerűbb elemeinek megadóztatása ellenére a nagyobb cégek inkább megtarthatják a juttatásokat. A kisebbek, amelyek csak az adókedvezmény miatt vezettek be cafetériát, beépíthetik a bérbe, de akár a zsebbe fizetést is választhatják.
Vágólapra másolva!

Júniusban, a nyári adócsomag bejelentésekor derült ki, hogy a kormány megvonja a legelterjedtebb cafeteriaelemek kedvezményeit – szinte csak a Szép-kártya marad kedvező adózású, a legtöbb juttatás a bér szerint adózik majd, ami jelentős többletterhet jelent, és nemcsak a munkaadónak, hanem a munkavállalónak is. Az Edenred Magyarország Kft. 300 munkáltató részvételével készült felmérése szerint

a tíz fősnél nagyobb cégeknek mindössze tíz százaléka fogja egy tollvonással megszüntetni vagy jelentősen csökkenteni a juttatást, a többség megtartja, esetleg a bérbe építi azt.

Már körvonalazódik a kép, hogy a munkáltatók hogyan döntenek jövőre a béren kívüli juttatásokban a megváltozó cafeteria szabályok hatására Forrás: Getty Images/iStockphoto/ViewApart/Viewapart

A megtartás mellett szól, hogy a juttatás akár komoly munkaerő-megtartó képességgel is bírhat, amivel hosszabb távon többet nyer a munkaadó. A továbbra is kedvezményes Széchenyi pihenő (Szép) kártyát a munkáltatók 76 százaléka megtartaná, de a cégek 70 százaléka - részben vagy egészben - megőrizné az egyéb juttatásokat is.

A becslések szerint leginkább elterjedt 100 ezer forintos kedvezményes készpénzfizetést a munkáltatók 36 százaléka nem béresítené, míg az utalványok, kártyák körében már a cégek 54 százaléka tartaná meg a mostani rendszert.

A versenyszektorban, a nagy és közepes cégeknél Budapesten és a megyeszékhelyeken, elsősorban a szakképzett és szellemi alkalmazottak körében szinte követelmény egy vonzó és differenciált - például magánorvosi ellátást, kulturális és sportkedvezményeket is kínáló - juttatási rendszer megléte. Ám nem csak a fehérgalléros munkakörökben van hangsúlyos szerepe a széleskörű cafeteria-palettának. Számos nagy autóipari, vegyipari és kiskereskedelmi cég használja eszközként a fizikai állomány toborzására és megtartására.

A Napi.hu szerint a 30 fő alatti kkv-k azonban várhatóan nem fognak sokat bajlódni: a meglévő juttatási keretet, jellemzően a havi 8000 forint kedvezményes készpénzt vagy bruttósítják és a bérhez csapják, vagy hivatalosan megvonják és feketén fogják odaadni.