Szabályos, ha saját bankkártyámmal fizetem ki a cégnévre kért számlát?

bankkártyás fizetés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Betéti társaság a nevére kért számlát a vásárló a saját magán bankkártyájával fizette ki. Az üzletben azonban szóltak neki, hogy ez szabálytalan. Ez valóban így van-e, és ha igen, milyen jogszabály támasztja alá?
Vágólapra másolva!

Az eset nem rendkívüli, nem is tilos, bár a könyvelők rémálma – foglalta össze a lényeget Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő.

Számviteli szempontból a beszerző ilyenkor megelőlegezi a számlán szereplő beszerzés árát, és annak pénzbeli értékét később a cég a saját nevére szóló számla alapján kifizeti neki.

Ennek kifizetésekor kiadási pénztárbizonylatot kell kiállítani, amennyiben a kifizetés készpénzben történik, de akár készpénzben, akár készpénzmentesen történik meg a kifizetés, annak mellékletét kell képezze a cég nevére szóló számla.

Ahogy magán készpénzzel, úgy magán bankkártyával is fizethető a céges számla Forrás: AFP

Mivel a számlán bankkártyás kifizetés szerepel, ezért a szakértő tanácsa az, hogy

a számlán vagy egy mellé tűzött feljegyzésen fel kell tüntetni, hogy ki fizette ki magán bankkártyával a számla ellenértékét, illetve hogy annak céges elszámolása valóban jogszerű,

tehát a cég tevékenysége érdekében felmerült kiadásról van szó. A beszerzést célszerű a lehető legrövidebb időn belül elszámolni, de ilyenkor az áru vagy szolgáltatás beszerzési időpontja nyilván mindenképpen eltér majd a pénzügyi elszámolás időpontjától.

A cégnek ezt azon a napon kell elszámolnia, függetlenül attól, hogy a számlán milyen dátum szerepel, amikor az elszámolás megtörtént azzal, aki megelőlegezte a céges kiadást.

Cikkünk az Adózóna.hu írása alapján készült.