2019-től lesz, akiknek újra fizetniük kell innovációs járulékot

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
Négy évig nem kellett ilyen járulékot fizetniük a vállalkozásoknak, de a vállalkozások egy jelentős része az idei év végétől újra fizeti ezt a járulékot. A Niveus Consulting Group szakemberei azt tanácsolják, hogy már most érdemes számba venni a kötelezettségeket, hogy ne kelljen év végén kapkodni.
Vágólapra másolva!

A K+F ráfordításokat továbbra sem lehet figyelembe venni a járulék meghatározásánál - hívja fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group Adótanácsadási Üzletágának Partnere.

A mikrovállalkozások és kisvállalkozásoknak továbbra sem kell ilyen kötelezettséget fizetniük.

Azoknak kell, akik az alábbi két kritérium valamelyikének megfelelnek:

  • az összes foglalkoztatotti létszám 50 főt eléri, vagy
  • éves nettó árbevétele és mérlegfőösszeg (mindkét érték!) legalább 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg 2016-ban és 2017-ben is
Változnak az innovációs járulékfizetési szabályok Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A fenti szabályt - az innovációs járulékkötelezettség szempontjából - jelenleg csak az adott cégre kell vizsgálni, a jövő évtől azonban a kapcsolódó és partnervállalkozásokkal együttesen.

Cikkünk a Portfólió.hu alábbi írása alapján készült.