Rekordmagas a magyarok bizalma munkahelyük iránt

útfelújítási program dolgozik építőipari munkás Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY munkaruha munkás ÖLTÖZÉK SZEMÉLY TÁRGY út útfelújítás úthiba útjavítás útjavító munkás
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél magasabb, 71 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index a hazai dolgozók körében, ami kétpontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. Folyamatosan emelkedik azok aránya is, akik úgy vélik, hogy könnyen találnának maguknak új állást, ha azt elveszítenék - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös májusi munkaerőpiaci kutatásából.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év hasonló időszakához képest 1, az előző negyedévhez képest 2 százalékpontot emelkedett, így

az index 71 ponttal most vette fel az elmúlt négy éves történetének legmagasabb értékét.

A BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe alapján az időszakonként tapasztalható minimális ingadozások ellenére továbbra is egy emelkedő tendenciáról beszélhetünk.

A mérőszám azt fejezi ki egy 100 pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra. Az újbóli elhelyezkedés megítélésével kapcsolatos optimizmus a két évvel ezelőtti 41, illetve a tavalyi 50 után idén szeptemberben már 56 ponton áll.

A munkavállalók egyre biztosabbak abban, hogy nem veszítik el az állásaikat Forrás: MTI/Mohai Balázs

A férfiak csaknem négyötöde (79 százalék), míg a nők közel háromnegyede (74 százalék) érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad az állása,

18 és 39 éves kor közt a válaszadók 48 százaléka érzi úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen találna magának új, a szakmai képzettségének megfelelő állást, amennyiben a jelenlegit elveszítené (magasabb életkor felé haladva ez a szám 33 százalékra csökken).

Az iparban (benne az építőiparban) és a kereskedelemben egyaránt 70-70, a mezőgazdaságban tevékenykedő munkavállalóknál 69 pontot, a közigazgatásban dolgozóknál viszont 74 pontot mértek. A település mérete szerinti bontás vizsgálatakor szinte mindig a budapestiek vezetnek, körükben 75, a városban és a falvakban élőknél most egyaránt 70-70 pontot mértek a kutatók.