Az újabb válságot a kezelhetetlen kínai adósság hozhatja el

Kína jüan IMF adds yuan to top currency basket China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
A Chinese clerk shows new-version RMB (renminbi) 100-yuan banknotes at a bank in Qionghai city, south China's Hainan province, 1 December 2015. The International Monetary Fund admitted China's yuan into its elite reserve currency basket on Monday (30 November 2015), recognizing the ascendance of the country in the global economy. The yuan will join the US dollar, euro, Japanese yen and British pound in 2016 in the basket of currencies the IMF uses as an international reserve asset. IMF Managing Director Christine Lagarde called the decision "an important milestone in the integration of the Chinese economy into the global financial system."
Vágólapra másolva!
A kínai önkormányzatok teljes adósságállománya akár a 6 ezer milliárd dollárt is elérheti, amivel a nem hivatalos kínai eladósodottság brutálisan veszélyes szinten állhat – derül ki az S&P Global Ratings jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy a kínai adósságállomány olyan, mint egy hatalmas jéghegy, miközben a kínai gazdaság a teljes gőzzel száguldó Titanic.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan nem közölt kínai önkormányzati adósságállomány akár 6 ezer milliárd dollárra is rúghat, ami súlyos és igen kockázatos terhet jelent a világ második legnagyobb gazdaságára nézve – idézi a CNBC az S&P Global Ratings jelentését.

Az adósság jéghegye

Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy hatalmas rés lehet a hivatalosan közölt eladósodottsági adatok, illetve a valós hitelállományok között. Ez azt jelenti, hogy

a hivatalos számoknak akár a sokszorosa is lehet a valódi eladósodottság,

mely utóbbi 4340 és 5780 milliárd dollár körül mozoghat – állítják a jelentést készítő szakértők.

Peking nem tudta megfékezni az átláthatalan adósságok növekedését Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi - Imaginechina/Xie Zhengyi

A háttérben az áll, hogy a helyi gazdaságok fellendítése érdekében a kínai önkormányzatok hatalmas infrastrukturális fejlesztésekbe kezdtek, és ezekhez jelentős mértékben használtak fel olyan hitelkonstrukciókat, amelyek mérete és jellege általában átláthatatlan. A rejtett adósságállomány pedig nagyrészt éppen ezekből származik – figyelmeztetnek a szakértők.

Noha Peking igyekszik visszafogni az eladósodottságot, ez egyelőre igen csekély sikerrel jár.

Nem véletlen, hogy az S&P Global Ratings elemzői szerint a jövőben egyre több helyi önkormányzat válhat fizetésképtelenné ezekben az önkormányzati finanszírozásokat segítő konstrukciókban. Ha pedig az adósságok még tovább nőnek – ráadásul átláthatatlanul –, és ez fokozódó fizetésképtelenséggel jár, akkor az igen komoly problémákat okozhat a kínai gazdaság számára.

A nagy kiszállás

Mindeközben Kína 2017 júliusa óta nem látott alacsony szintre vágta vissza az amerikai állampapír kitettségét augusztusban.

A nagyjából 6 milliárd dolláros csökkentés eredményeként Kína mára csak 1165 milliárd dollárnyi amerikai adósságot tartott,

ráadásul már az egymást követő harmadik hónapban történt visszafogás. Az augusztusi szint egyébként jelentősen alatta van a legutóbbi, 1200 milliárdos csúcsnak.

Kína visszafogta az amerikai kötvényvásárlásait Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A kötvénykereskedők számára ez igen fontos folyamat, ugyanis elképzelhető, hogy Kína tudatosan fogja vissza az amerikai állampapír állományát, köszönhetően az elmúlt időszakban tapasztalható kereskedelmi feszültségeknek. Mindazonáltal az optimistábbak egyelőre azt mondják, hogy a visszavonulás nem jelentős, illetve összefügg a nyáron átélt deviza volatilitással is.

Kína az USA adósságainak legnagyobb felvásárlója, akit Japán követ a sorban.

A szigetország pedig szintén visszafogta a kitettségeit augusztusban, amivel a japánok kezében lévő amerikai adósságállomány 1030 milliárd dollárra csökkent a júliusi 1036 milliárd dolláros szintről.

Noha a kínai lépések igen fontosak a piac számára, a Wells Fargo elemzője szerint nem kell túlzottan aggódni. Kína ugyanis már évek óta építi le az amerikai kitettségét, és a friss csökkentések csupán ennek a folyamatnak a megerősítései.