Ez lett az amerikaiak kedvenc regénye

Harper Lee amerikai regényíró
(FILES) This November 5, 2007 photo shows US President George W. Bush(Not seen) presenting the 2007 Presidential Medal of Freedom to Pulitzer Prize-winning author Harper Lee in the East Room of the White House in Washington, DC. Publisher Harper announced on February 3, 2015, "Go Set a Watchman," a novel completed in the 1950s and set aside, will be released July 14, 2015. "Go Set a Watchman" is actually a sequel to "To Kill a Mockingbird," even though it was finished earlier. The 304-page book will be Lee's second, and the first new work in more than 50 years. AFP PHOTO/Mandel NGAN / FILES
Vágólapra másolva!
Harper Lee 1960-ban kiadott regénye, a Ne bántsátok a feketerigót! lett az amerikai olvasóközönség kedvence. A Pulitzer-díjas mű végig vezette a versenyt.  
Vágólapra másolva!

Harper Lee 1960-ban kiadott Pulitzer-díjas művét, a tolerancia, a pártatlanság és az emberi méltóság kérdéseivel foglalkozó Ne bántsátok a feketerigót! című regényt választotta meg kedvencének az amerikai olvasóközönség. A regény a PBS amerikai televíziós csatorna The Great American Read című sorozatához kötődő versenyben diadalmaskodott, amelynek eredményét a széria kedd esti záró epizódjában hirdették ki.

Az elmúlt hat hónapban több mint négymillió szavazat érkezett

arra a száz könyvre, amelyet egy hétezer amerikai olvasó körében végzett korábbi felmérés alapján választottak ki. A listára kizárólag olyan regények kerülhettek fel, amelyek megjelentek angol nyelven, és egy írótól csupán egyetlen könyv vagy könyvsorozat szerepelhetett. A könyvek szerelmesei naponta egyszer szavazhattak legkedvesebb olvasmányukra. Harper Lee regényét Diana Gabaldon Outlander - Az idegen című sorozata, J.K. Rowling Harry Potter-könyvei, Jane Austentől a Büszkeség és balítélet, valamint J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiája követi a sorban.

Harper Lee élete folyamán összesen csak két könyvet írt Forrás: AFP/Mandel Ngan

A televíziós műsor házigazdája, Meredith Vieira szerint a Ne bántsátok a feketerigót!

a verseny első napjától kezdve egészen az utolsóig az első helyen állt a rangsorban.

Harper Lee 1960-ban kiadott Pulitzer-díjas műve egy 1930-as évekbeli alabamai kisváros faji egyenlőtlenségét tárja fel egy fehér nő állítólagos megerőszakolása nyomán, amiért egy fekete férfit ítélnek el.

A könyvből világszerte több mint 40 millió példányt adtak el,

1962-ben Gregory Peck főszereplésével filmet is forgattak belőle, amely három Oscar-díjat kapott. A regényből Broadway-produkció is készül. Aaron Sorkin színpadi adaptációjának előbemutatói novemberben kezdődnek New Yorkban. Az amerikai írónő egyetlen másik regénye, a Menj, állíts őrt! 2015-ben jelent meg, noha még az ötvenes években a Ne bántsátok a feketerigót! első vázlataként született meg, de évtizedekig a fiókban pihent. Lee 2016-ban halt meg 89 éves korában.