A készpénz lehet a befektetők legjobb barátja

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ideje megbarátkozni a gondolattal, hogy a befektetők új legjobb barátja a készpénz – derül ki egy friss elemzésből. Bár a likvid készpénz egyébként is fontos eleme a befektetői portfólióknak, a mostani piaci átalakulások következtében újra felragyoghat a készpénz kora.
Vágólapra másolva!

Ha befektetőként valaki egy hónappal ezelőtt még úgy gondolta, szükségtelen biztonságos eszközökkel egyensúlyba hoznia portfólióját, mivel az amerikai részvények úgyis szárnyalni fognak, mára igencsak bánhatja a döntését. Az S&P 500 és a Dow Jones index egyaránt negatív tartományba csúszott a hét közepén, miközben egy hónappal ezelőtt az amerikai mutatók még új csúcsokat ütöttek meg – írja a CNBC-n megjelent elemzésében Mitch Goldberg, a ClientFirst Strategy befektetési tanácsadócég elnöke.

A részvények mellett azonban

az amerikai kötvények is negatív területre süllyedtek ebben az évben

– legalábbis a benchmarknak számító 10 éves amerikai állampapír teljesítménye alapján.

Ilyen esetekben pedig igen jól jöhet a készpénz a portfóliókban, mivel az nem csupán stabilitást ad a nehéz időszakokban, de a likviditása miatt az alapkezelőknek is lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan reagáljanak a változásokra, illetve új stratégiákat dolgozzanak ki.

Beindult a menekülés

A jelenlegi felfordulást támasztja alá, hogy a kötvényalapok három éve nem látott tőkekivonási hullámot szenvedtek el az elmúlt időszakban, és 2016 decembere óta először fordult elő a havi negatív mérleg.

A TrimTabs adatai alapján

október 19-ig a befektetők 23 milliárd dollárt húztak ki a kötvénypiacról

– ráadásul mindezt úgy, hogy eközben a részvénypiaci környezet is romlott.

Egyre értékesebb lehet a készpénz a portfóliókban Forrás: EyePress News

A nagy tőkekivonási hullám jellegét mutatja, hogy október 24-ig a három leginkább szenvedő tőzsdén kereskedett alap (ETF) egyaránt az amerikai részvény- és kötvénypiacot követi. Az S&P SPDR 500-ból 5,4 milliárdot, az iShares Russel 1000-ből 2,5 milliárdot, az iShares Core US Aggreagte Bond ETF-ből pedig 2,4 milliárd dollárt vontak ki egy hónap alatt a befektetők.

Ahogy pedig a pénzpiaci alapok 2 százalékos hozamokat produkálnak, és már elmúlt a 0 százalékos hozamok ideje, a készpénz elkezdett felértékelődni. Mi több, a 2 százalékot hozó pénzpiaci pozíciók akár az idei év legnagyobb nyertesei is lehetnek – mondja Goldberg.

A kisbefektetők kockázata

Ráadásul az egyéni, kisebb befektetők nézőpontjából minden korosztály számára előnyös lehet a készpénz.

Ha ugyanis valaki a megtakarításának kamatoztatására játszik, a biztonságos kiszámíthatóság, valamint a likviditás igen komoly előnyökkel járhat

egy olyan időszakban, amikor a bizonytalanságok egyre fokozódnak – teszi hozzá az elemző.

A kisbefektetők a legsérülékenyebbek a piaci hullámzás során Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Mindez pedig úgy is érvényes, hogy csütörtökön felpattantak az amerikai piacok – figyelmeztet Goldberg. A rendkívül túlárazott amerikai részvénypiacot ugyanis igencsak üti eddig a korrekció októberben, és Goldberg szerint az ilyen hullámvasútnak általában kisbefektetők érzik igazán a hátrányait. A probléma pedig az, hogy számos befektető sokkal nagyobb részvénykitettséget vállalt be a felfutó hangulat miatt, mint amekkorát a valós kockázattűrő szintje megengedne.

Az elemzés következtetése az, hogy a megfelelő körülmények között, különösen a kamatszintek emelkedése mellett,

a készpénz felértékelése egyáltalán nem jelent feltétlenül pánikot.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy az adott befektető képes átgondolni a saját realitásait, és azt, miként tud védekezni a jelenlegi, igencsak sérülékeny piaci környezet káros hatásaival szemben.